Izvor: RuskaRec.ru, 28.Maj.2017, 06:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Čečeniji „ne mare” za izveštaj HRW o umešanosti vlasti u hajku na gejeve

Predsednik parlamenta Čečenije Magomed Daudov ne planira da se bavi spekulacijama novinara, rekao je Delimhan Džamaldinov, iz sekretarijata parlamenta, za radio stanicu Govorit Moskva povodom izveštaja organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) pod nazivom „Oni imaju duge ruke i naćiće me". Hajka na gejeve u Čečeniji u proleće 2017. godine.
To nije ozbiljno pitanje...Mediji pišu šta god žele, i kada bismo na sve reagovali... ne tiče nas se šta >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << pišu nekakvi evropski korumpirani novinari, dodao je Džamaldinov.
Predsednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov, negirao je svoju umešanost u progon homoseksualaca i na Instagramu napisao da je „spreman na svaki istražni postupak“ . On je dodao da ne diže ruku na nezaštićene čak i ako ih prezire“, prenosi RIA Novosti.
Kadirov: U Čečeniji nema gejeva
Nevladina organizacija HRW sa sedištem u SAD objavila je ranije materijal u kome se potvrđuje da su od kraja februara do početka aprila čečenski bezbednjaci sproveli „kampanju hajke na gejeve“. Kako se tvrdi muškarci koji su optuženi za homoseksualnost nezakonito su hapšeni i mučeni. 
„Federalni centar treba da obezbedi efikasniju istragu grubih kršenja ljudskih prava, naglašava se u dokumentu. Osim toga organizacija je pozvala druge zemlje da „pruže sigurno utočište pogođenima kojima na teritoriji Rusije preti neposredna opasnost fizičkog nasilja “. 
Po rečima autora izveštaja misli se da je Daudov (zvani Lord) imao ključnu ulogu u organizaciji „čišćenja“ regiona od gejeva, koje je odobrilo republičko rukovodstvo. Kako se navodi, po rečima nekoliko sagovornika organizacije Human Rights Watch, žrtava hajke, oni su lično videli Daudova dok su bili zatvoreni u Argunu i Groznom. Izjavili su da je Lord nadzirao policiju koja je tukla i ponižavala osumnjičene za homoseksualizam. 
HRW je saopštila na osnovu stanja krajem maja da nije bilo novih prijava hapšenja. Izvešaj je sastavila Tanja Lokšina, stariji istraživač u odeljenju za Evropu i Centralnu Aziju i programski direktor HRW za Rusiju.
Tekstovi o kampanji protiv homoseksualaca u Čečeniji pojavili su se početkom aprila u listu Novaя gazeta. Niz resora započeo je posle toga proveru. Rukovodilac republike Ramzan Kadirov negirao je postojanje progona homoseksualaca. Pored toga on je rekao da „u čečenskom društvu ne postoji pojava pod imenom netradicionalna seksualna orijentacija“, piše agencija Lenta.
Savet za razvoj građanskog društva i ljudska prava pri predsedniku Čečenije saopštio je da nije našao čak ni posredne potvrde materijala objavljenih u listu Novaя gazeta o progonu homoseksualaca. U saopštenju Saveta kaže se da je u Čečeniji ljudski život na visokoj ceni „bez obzira na rasne nacionalne, religiozne i druge specifičnosti ličnosti“ .

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.