Izvor: RTS, 03.Jun.2021, 12:42

U Bresnici đaci uče ruski jezik, zauzvrat dobili nagradu iz Moskve

Osnovna škola u selu Bresnica kod Čačaka jedna je od retkih u Srbiji gde se još uči ruski jezik. Da bi nastava bila raznovrsnija, ubuduće će im u tome pomoći i bogata ruska književnost. Iz Moskve, kao poklon, stiglo je nekoliko stotina knjiga.
Uz pesmu na ruskom jeziku đaci bresničke škole prikazali su ruskim gostima praktično znanje jezika. Da ga obogate imaće prilike među brojnim knjigama koje su dobili na poklon. Ruska humanitarna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << misija odabrala je oko 400 naslova. Tu su i dela klasika Tolstoja, Majakovskog, Bulgakova, ali i savremnih ruskih pisaca.

"Trudimo se da idemo u korak sa vremenom što se tiče i ovog projekta tako da naša literatura koju poklanjamo školama uvek ima ono najvrednije i najsadrženije što izlazi iz pera ruskog pisca", navodi Mihail Bondar, šef Ruske humanitarne misije na Balkanu
Ruski se u školi "Đeneral Marko Đ. Katanić" uči od petog razreda, kao drugi strani jezik. Nastavu trenutno pohađa pedesetak učenika. Kako bi poboljšali učenje jezika, iz škole su nedavno aplicirali kod ruskih donatora. Poklon knjige brzo su stigle u bresničku školu.
"Ova donacija će mnogo značiti, pre svega učenicima jer će moći da čitaju literaturu na ruskom jeziku i time će razvijati sam ruski jezik i ljubav prema ruskoj reči, ruskom jeziku. U ovom  vremenu digitalizacije mnogo je važno da deci ponudimo knjigu, da se ne zaboravi da je pisana reč nešto što je prioritet u školi", navodi[Vesna Dišić Veličić, direktorka OŠ "Đeneral Marko Đ. Katanić".
Deo novih knjiga na ruskom biće đacima dostupan u školskoj biblioteci a neki od naslova u kabinetu za strane jezike. U narednom periodu tu je planirano i uređenje ruskog kutka.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.