Izvor: Nezavisne Novine, 25.Apr.2018, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Srbija sama odlučuje o svojoj budućnosti

BEOGRAD - Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk poručio je danas u Beogradu da se o budućnosti Srbije neće odlučivati ni u Moskvi, ni u Vašingtonu, ni u Ankari ni u Briselu već u Srbiji.

U obraćanju medijima poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koje je u cjelini izgovorio na srpskom jeziku, on je rekao da je uvjeren, znajući srpsku istoriju, Srbi neće dopustiti da >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ne odlučuju sami o svojoj budućnosti.

On je naglasio da je EU mjesto gdje niko nikome i ništa ne nameće.

"Evropska unija jeste i hoće da bude najpouzdaniji partner Srbije i cijelog zapadnog Balkana", poručio je on, dodavši da su pripreme za predstojeći samit u Sofiji u maju glovni razglog njegove posjete.

"Na samitu u Sofiji potvrdićemo spremnost da radimo na evropskoj perspektivi regiona", poručo je Tusk.

Kako je dodao, jedna od tema razgovora bio je i dijalog sa Prištinom.

"Htio bih da zahvalim Aleksandru Vučiću na ličnom zalaganju na dijalogu sa Prištinom. Znam da je to teško pitanje sa jakim emotivnim nabojem ali i strateški izbor koji će se na kraju isplatiti", poručio je Tusk.

U tom kontekstu citirao je i srskog pisca Borisava Pekića koji je, kako je rekao, život posvetio evropskim vrijednostima i prije 30 godina napisao članak "Želja za Evropom" u kojem je rekao da želi da istorija Srbije bude i njena budućnost a ne samo patriotsko sjećanje.

Kako kaže, otada su region i Srbija prošli kroz teška vremena, a sada je vrijeme da se gradi budućnost uz Srbiju kao dijelom objedinjene Evrope.

"Mnogo puta ste u istoriji dokazali kao tvrdoglavi i nezavisni, da sami odlučujete o svojoj sudbini i znam da nećete dopustiti da se to promijeni", rekao je predsjednik Evropskog savjeta.

"Kao Poljak rođen i odrastao u sličnom uređenju znam kako smo se divili vašoj hrabrosti, bili smo dio istog bloka, ali ste vi imali veću političku nezavisnost. U mojoj generaciji još živi legenda o vašem herojskom otporu tokom Drugog svjetskog rata. Kao Poljak odlično znam o čemu govorim. Od tog doba i Nijemci znaju da je bolje biti na vašoj strani, nego ne", poručio je Tusk i dodao:

"U EU smo izgradili zajednicu kako niko nikada svoju nezavisnost ne bi platio svojom krvlju. Zato treba posmatrati EU kao projekat sa strateškom dimenzijom. Zajedno možemo skoro sve da postignemo - prosperitet, viši strandard života, demokratiju, uz valdavinu zakona i slobodu govora, bezbjednost i iznad svega uzajamno poštovanje i očuvanje nacionanog idenititeta".

Kako je rekao, stoji pored prijatelja i predsjednika Srbije - Srbina od krvi i mesa.

"U njemu prepoznajem srodnu dušu. I sam sam bio fudbalski navijač. Aleksandar Vučić je živi dokaz da u isto vrijeme možete biti veliki patriota i racioanlni pragmatičar", poručuje on i dodaje da je Vučić i pokretač ambiciozne vizije ekonomskog povezivanja regiona.

"Zahvaljujući njegovoj viziji i odlučnosti samit u Sofiji će biti posvećen i jačanju privredne saradnje", rekao je Tusk, podsjetivši da je EU i sada najveći investitor, donator i trgovonski partner Srbije.

Dodao je da je želja ipak da se i u budćnosti razvijaju ekonomske veze zato će, kaže, samit imati za cilj da pojača povezanost EU i zapadnog Balkana, da osnaži saradnju.

Pomenuo je u tom kontekstu investicije u puteve i željeznice, olakšan prelaz granica, niže troškove rominga.

Zahvalivši Vučiću na gostoprimstvu, primijetio je da je za posjetu Beogradu kao i uvijek morao dobro da se pripremi, što je pojasnio sljedećim zapažanjem o Srbiji: "Zato što znam da ste u politici kreativni kao Tesla u nauci, efikasni, kao Ðoković u tenisu, šarmantni kao kad se zaigra kolo".
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.