Tri ruska satelita pala u Tihi okean

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2010, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri ruska satelita pala u Tihi okean

MOSKVA -

Tri ruska satelita, koji su ranije danas poslati u orbitu, kako bi upotpunila ruski navigacioni sistem GLONAS S, skrenuli su sa puta i pali u Tihi okean, nedaleko od Havajskih ostrva.

Portparol ruske svemirske agencije "Roscosmos" rekao je agenciji Rojters da su sateliti skrenuli sa puta i doveli do "neplanirane situacije", ali nije potvrdio da su se slupali.

Satelite je nosio nosač raketa "Proton-M", koji je jutros lansiran iz svemirskog centra Bajkonur >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Kazahstanu.

Rusi razvijaju GLONAS S, koji predstavlja odgovor na američki Sistem globalnog pozicioniranja (GPS), od 1976. godine.

Država je potrošila dve milijarde dolara u poslednjih 10 godina na projektovanje i izgradnju sistema koji se sastoji od 24 satelita i nekoliko rezervnih satelita i trebalo bi da bude potpuno operativan do kraja januara 2011. godine.

Rusija i druge zemlje u usponu, poput Indije, žele da GLONAS S bude što pre završen kako bi smanjile zavisnost od GPS-a.

Analitičari, međutim, tvrde da GLONAS S nije toliko efikasan kao GPS i da će zato biti jeftiniji i samim tim atraktivniji za Ruse.

Ruski premijer Vladimir Putin najavio je u avgustu da bi svi automobili koji budu prodavani u Rusiji od 2012. godine mogli imati ugrađen GLONAS S, podseća britanska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tri ruska satelita pala u okean

Izvor: B92, 05.Dec.2010

Moskva -- Tri ruska satelita skrenula su sa puta i pala su u Tihi okean, nedaleko od Havajskih ostrva... Sateliti su ranije danas poslati u orbitu, kako bi upotpunili ruski navigacioni sistem GLONAS S...Protparol ruske svemirske agencije "Roscosmos" rekao je agenciji Rojters da su sateliti skrenuli sa...

Nastavak na B92...

GLONASS kompletiran

Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2010, 03:50

06.12.2010. -..Nosač raketa „Proton-M" sa tri satelitska sistema globalnog pozicioniranja GLONASS lansiran je danas sa kosmodroma Bajkonur. Na taj način je Rusija završila kompletiranje globalnog navigacijskog satelitskog sistema GLONASS (analoga američkom Dži-Pi-Es) koji čine 24 kosmička...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.