Treći srpsko – ruski festival školskih pozorišta

Izvor: Kragujevac.rs, 26.Okt.2018, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći srpsko – ruski festival školskih pozorišta

Prof. dr Nedeljko Manojlović organizovao je prijem za delegaciju Obrazovnog kompleksa 1862 iz Moskve koju su činili profesori, učenici i predstavnici saveta roditelja ove obrazovne institucije iz Rusije predvođenu Elenom Bašarinom, koordinatorkom projekta “Srpsko - ruski festival školskih pozorišta“. Prijemu je prisustvovao Petar Stefanović, osnivač i direktor Centra za mlade “Škola mira“ i Jelena Stojanović Bogdanović, direktorka OŠ “Sveti Sava“.

Saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << kragujevačkih osnovnih škola sa Obrazovnim kompleksom 1862, visoko pozicioniram obrazovnom insititucijom ruske prestonice, na inicijativu i posredstvom Centra za mlade “Škola mira“ počela je pre nekoliko godina, a od prošle godine dobila je zvanični status jer je pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca. Saradnja se realizuje kroz projekat “Srpsko-ruski festival školskih pozorišta“ u okviru kojeg se organizuje i razmena učenika. Kragujevački đaci u decembru prošle godine proveli su sedam dana u Moskvi i bili su uključeni u obrazovni proces ove institucije, pohađali su nastavu, a nadam se da će isto nastaviti buduće generacije i da saradnja ima perspektivu da postane tradicionalna, rekao je na prijemu prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Dolaskom u Kragujevac smatramo da činimo veoma veliko delo za budućnost naših gradova, zemalja, naše dece. Ako buduće generacije nastave da se susreću i druže, onda će to značiti da smo mi uspeli, rekla je Elena Bašarina, koordinatorka projekta iz Moskve. U okviru saradnje vaši učenici svojim radovima učestvuju na mnogim konkursima, festivalima i drugim sadržajima kod nas kao i naša deca u vašim školama. Pored toga, ova saradnja može da doprinese i većem obimu učenja ruskog jezika i upoznavanju sa ruskom kulturom, dodala je Bašarina.

“Škola mira“ ovog oktobra obeležava tri decenije postojanja i srećan sam da smo taj jubilej obeležili konkretnim projektom saradnje sa moskovskom školom kojim ćemo omogućiti da mnogo naše dece poseti Moskvu i upozna svoje vršnjake. Ali, ono što je još važnije, je da smo se kulturom suprotstavili sadržajima koje nude neki mediji. Ovo je prvi korak u velikoj pobedi u korist naše dece, kaže Petar Stefanović, direktor “Škole mira“.

Pored razmene kragujevačkih i moskovskih teatara koji su okosnica projekta, održavaju se i različite radionice, savetovanja i razmene znanja i iskustava između nastavnika.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.