Tramp: Moguć drugačiji sporazum; Lavrov: Moskva sve rekla

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Moguć drugačiji sporazum; Lavrov: Moskva sve rekla

Vašington/Moskva -- SAD su spremne da razmotre mogućnost potpisivanja sporazuma koji će zameniti Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Taj sporazum bi bio sa većim brojem činilaca, izjavio je američki predsednik Donald Tramp u govoru o stanju nacije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kaže: “Moskva je sve rekla”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Možda možemo da pregovaramo o drugačijem sporazumu, dodajući Kinu i druge. Ili možda ne možemo. U tom slučaju ćemo daleko nadmašiti druge u potrošnji i inovacijama" rekao je Tramp, a prenosi CNBC.

Vašington je u ponedeljak saopštio da će se za šest meseci u potpunost povući iz sporazuma INF, postignutog 1987. godine s tadašnjim Sovjetskim Savezom, ako Moskva ne prekine s navodnim kršenjem sporazuma.

Moskva je već sve rekla o problemu Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, obrazložila i razloge recipročnih akcija na obustavu Vašingtona o učešću u sporazumu, izjavio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

„Što se tiče Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, mi smo već sve rekli kao odgovor na optužbe SAD. Predsednik Putin je dao naš stav: mi ćemo odgovoriti“, rekao je Lavrov na kraju sastanka sa turkmenistanskim kolegom Rašidom Meredovom.

„O daljim pregovorima — na ovu ili druge teme koje se tiču strateške stabilnosti, kontroli naoružanja, predsednik Putin je jasno izložio naš stav: nisu izostale naše inicijative o pitanjima koja smo predočavali kolegama u SAD i NATO-u“, dodao je Lavrov.

On je podsetio da je Moskva više puta podsetila na te inicijative, pozivala da se „počnu razgovori i ne odugovlači sa pitanjima vezanim za moguće produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju“, čiji rok ističe 2021. godine.

„Pošto su izostale reakcije naših zapadnih kolega, predsednik Putin je naložio da se ne pokreću ove teme i mirno sačeka da naše zapadne kolege sazru za reakciju na stare predloge po čitavom kompleksu problema strateške stabilnosti“, konstatovao je Lavrov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.