Tilerson izbegao susret sa Lavrovom

Izvor: Večernje novosti, 09.Mar.2018, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tilerson izbegao susret sa Lavrovom

Međusobno optuživanje ruskih i američkih diplomata oko organizovanja susreta u Adis Abebi gde su šefovi diplomatija bili u istom hotelu. Posle Putinovog govora o naoružanju Tilerson nema odgovor MOSKVA- OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI" Koliko su zahladili odnosi između dve najmoćnije države na svetu kao i da će proći dosta vremena da se među njima normalizuje situacija, odlično ilustruje slučaj iz Adis >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Abebe glavnog grada Etiopije. Mada su bili u istom hotelu i u isto vreme šefovi diplomatije Rusije i SAD Sergej Lavrov i Reks Tilerson se - nisu ni sreli! Sudeći po ruskim argumentima susret je izbegao Reks Tilerson, a on je poručio: "Srešćemo se nekom drugom prilikom i u drugoj zemlji".Sergej Lavrov je objasnio da je za vreme telefonskog razgovora u januaru sa Tilersonom bilo reči o njihovom susretu kad bude prva prilika a to je bio boravak u Adis Abebi, jer su šefovi diplomatija planirali turneju po Africi. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je pre par dana izjavio da je moguć susret Lavrova i Tilersona. Međutim, u Stejt departamentu SAD tvrde da nisu dobili predlog od Rusa za susret Tlersona i Lavrova.PROČITAJTE I: Tilerson: Tramp pristao na sastanak zbog promene stava Kima - Nisam nameravao da tu temu komentarišem ali moram da kažem da američka izjava da se nije razgovaralo o susretu u Adis Abebi između mene i Tilersona nije istina - kazao je Lavrov. Ruski diplomate u Vašingtonu tvrde da su poslali predlog za susret Lavrova i Tilersona drugog marta ali nije bilo odgovora. Posle toga su pokušali i preko Tvitera da dogovore susret kad nisu uspeli da učine to tradicionalnim diplomatskim putem. Sve to potvrđuje da su u Moskvi bili zainteresovani da se Lavrov sretne sa Tilersonom ali su to u Vašingtonu ignorisali. Ambasada Rusije u Vašingtonu je inače saopštila da je spremna da pokaže kopije pisma Stejt departamentu u kome se predlaže susret Lavrova i Tilersona. Portparol Stejt departmenta Hezer Nauert je izjavila da takvo pismo od ruske ambasade nisu dobili. U polemiku se uključio i Reks Tilerson koji tvrdi da je glupost da su Amerikanci ignorisali taj susret i dodaje "pa ako se i nije dogodio u Etiopiji moguće je da bude u drugoj zemlji". Lavrov je u Etiopiju stigao u četvrtak uveče. U toku afričke turneje Lavrov će obići Angolu, Mozambik, Zimbabve i Namibiju.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Sastanak nije održan: Šta Tilerson ne sme da kaže Lavrovu

Izvor: Vesti-online.com, 10.Mar.2018, 12:35

Sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova s američkim kolegom Reksom Tilersonom u Etiopiji nije održan. A nije održan zbog prilično neobičnih okolnosti...Poslednji put dvojica diplomata videla su se u decembru u Beču, na marginama Samita šefova diplomatije OEBS-a...Od tada se nakupilo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.