Izvor: Nezavisne Novine, 22.Feb.2016, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnologija ruskog MS-21 prevazišla boing 787

MOSKVA - Ruski inženjeri zavoda "Aero kompozit" iz Uljanovska uspjeli su da u proizvodnji putničkog aviona MS-21 primjene tehnologiju karbonskih materijala, koja prevazilazi tehnologiju koja se koristi u proizvodnji boinga 787, ocjenjuje japanski list Japan biznis pres.

"Kada su tehnolozi i stručnjaci 'Boinga' i 'Erbasa' posjetili fabriku 'Aero kompozit - Uljanovsk' >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i svojim očima vidjeli proizvodnu liniju, bili su krajnje iznenađeni. 'Nismo verovali da je fabrika sposobna za tako nešto dok se nismo sami uvjerili', rekli su oni", piše list.

Ruski avio-inženjeri uspjeli su da izrade karbonska krila i rep, konstrukcione elemente prvog ranga. U ovom trenutku boing 787 važi za najsavremeniji putnički avion jer je opremljen karbonskim vlaknima.

Drugo pitanje, navodi Japan biznis pres, jesu troškovi proizvodnje ugljeničnih elemenata.

"Glavna prednost MS-21 je u primjeni napredne, ali jeftine proizvodne tehnike", naglašava se u tekstu.

Karbon je ojačan ugljeničnim vlaknima i plastikom koja podsjeća na epoksidnu smolu. Zahvaljujući tome materijal postaje toliko čvrst da može da se koristi za izgradnju aviona, a ukupna masa konstrukcije se smanjuje za 20 odsto. Glavni nedostatak ovog načina izrade jeste njegova cijena.

"Proizvođači aviona teže da smanje troškove ovog procesa. U tom smislu, tehnologija proizvodnje MS-21 je najnaprednija u svijetu", piše list.

Rusija je uspjela da dođe do jeftinijeg načina proizvodnje karbona: na ugljenična vlakna nanosi se tečni sloj plastike, zatim se vlakno učvršćuje zagrijavanjem na visokoj temperaturi. Ovaj metod se naziva transferno formiranje plastike uz pomoć vakuuma.

Glavno dostignuće ruskih proizvođača aviona, smatraju autori teksta, jeste činjenica da su inženjeri MS-21 uspjeli da izađu na kraj s ovim zadatkom i da pojeftine proces proizvodnje.

Ruska kompanija je prva u svijetu uspjela da izradi pouzdana krila aviona ovom metodom.

"Rusija je uspjela da izradi karbonska krila za MS-21. Po svoj prilici, to nije jedino što svjedoči o razvoju ruske industrije i tehnologije", zaključuje list.

(NN/sputniknews.com)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Tehnologija ruskog MS-21 prevazišla „boing 787“

Izvor: Večernje novosti, 22.Feb.2016

Ruski inženjeri zavoda „Aero kompozit“ iz Uljanovska uspeli su da u proizvodnji putničkog aviona MS-21 primene tehnologiju karbonskih materijala, koja prevazilazi tehnologiju koja se koristi u proizvodnji „boinga 787“, ocenjuje japanski list Japan biznis pres. „Kada su tehnolozi i stručnjaci...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.