Takav gradonačelnik nam nije potreban

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2010, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takav gradonačelnik nam nije potreban

04.10.2010. -

Glavni događaj unutarpolitičkog života Rusije je postalo otpuštanje Jurija Luškova sa položaja gradonačelnika Moskve. Eksperti nazivaju taj događaj važnim i za samu Moskvu, i za čitavu zemlju.

Odluka predsednika nije postala za politikologe neočekivanom. Poslednjih meseci su učestali razgovori da će gradonačelnik biti otpušten. Duhovi su postali nemirni u proleće ove godine, u vreme razmatranja nacrta Generalnog plana razvoja Moskve >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sve do 2025. godine. Mnogi vodeći eksperti su bili protiv tog plana. Oni su dokazivali da će usvajanje tog dokumenta rezultirati uništavanjem istorijskog lika Moskve. Isticalo se takođe da plan predviđa haotičnu izgradnju grada, što će uskoro voditi transportnom kolapsu. Vlasti grada su faktički nametnuli taj dokument, što je izazvalo brojne razgovore da su iza te odluke interesi korupcionera. Između ostalog, javnost je i ranije bila upoznata s korupcionim skandalima, u koje su bili umešani činovnici glavnog grada. Mnogi sudski predmeti su bili povezani sa izdavanjem dozvola za izgradnju nekih objekata. Usled toga je za tri godine Isledni komitet pri javnom tužilaštvu Rusije pokrenuo 24 sudska predmeta prema činovnicima vlade, prefektura i rejonskih uprava Moskve. Istovremeno su mediji redovno saopštavali o novim korupcionim skandalima u gradskoj skupštini. Svoje nezadovoljstvo su iznosili i Moskovljani. Razumljivo je da je napetost u jednom momentu bila takva da nije ostalo vremena za nagovaranje, trebalo je kardinalno promeniti situaciju. To je i učinio predsednik Medvedev, kada je izrazio nepoverenje prema Luškovu. Međutitm, ne bi trebalo da se misli da je reč o promenama samo u glavnom gradu, - smatra profesor Diplomatske akademije MIP Boris Šmeljov.

Moskovljani smatraju da je otpuštanje Luškova sa položaja gradonačelnika početak aktivne kampanje u borbi protiv korupcije i birokratizma, početak preobražaja u velegradu, a verovatno i u čitavoj zemlji.

Pored toga eksperti ističu: ne bi bilo ispravno da se smatra da je u Rusiji tek danas počela borba protiv korpucije. Takvu su politiku vlasti vodile i ranije. Recimo, u aprilu je predsednik potpisao Nacionalnu strategiju suprotstavljanja korupciji i Nacionalni plan borbe protiv korupcije, predviđen za dve godine. U tim dokumentima su određeni osnovni pravci državne politike u toj sferi. Istovremeno je počeo rad na tome da bi se u društvenoj svesti postepeno formiralo neprihvatanje bilo kojih ispoljavanja korupcije. Važan element te borbe je zakon O policiji, koji mora da reformiše rad pravnih organa zemlje. To znači da je ostavka moskovskog gradonačelnika samo jedna karika u lancu antikorupione borbe. Kao što je stavio na znanje predsednik Medvedev, ta ostavka može a da ne bude jedina.

Drugo je pitanje što svi ti korupcioni problemi ostaju za novog gradonačelnika. O tome kakav mora da bude moskovski šef, govori dekan fakulteta politikologije Visoke škole ekonomije Mark Urnov.

Čovek, koji bi počeo intenzivnu borbu protiv korupcije u moskovskim strukturama, korupcije na nivou rejona, na nivou gradskih vlasti, na nivou milicije i drugih sfera.

Pored toga, novi gradonačelnik mora da uspostavi red u veoma važnoj i zamršenoj privredi glavnog grada, - dodaje ekspert Saveta Evrope Aleksej Samohvalov.

Federalne vlasti pre imenovanja nekoga za položaj gradonačelnika Moskve moraju da promisle da li se on razume u komunalne probleme takvog velegrada, hoće li moći da upravlja transportnim sistemom, finansijama i drugim sferama.

Eksperti ističu da su ruske vlasti učinile važan korak: događaji ove nedelje su dokazali da će borba protiv korupcije voditi na najvišem nivou, da neće taj rad biti zaustavljen ni za minut.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.