TROJANSKI KONJ MOSKVE Viktor Orban na meti SAD - sve to zbog procurelih dokumenata iz Pentagona!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2023, 17:27

"TROJANSKI KONJ MOSKVE" Viktor Orban na meti SAD - sve to zbog procurelih dokumenata iz Pentagona!

Nacrt zakona o sankcijama priprema se usred stalnog pogoršanja odnosa između Vašingtona i Budimpešte.

Dvopartijska grupa američkog Kongresa priprema nacrt sankcija usmerenih protiv saveznika premijera Mađarske Viktora Orbana.

Nacrt zakona o sankcijama priprema se usred stalnog pogoršanja odnosa između Vašingtona i Budimpešte i odnosi se na bivše zvaničnike i pristalice mađarske vlade, uglavnom povezane sa Orbanovom partijom Fides, piše "Gardijan".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Nacrt je u izradi od prošle godine i očekuje se da će sledećeg meseca biti predstavljen Kongresu, gde će verovatno dobiti široku podršku, kažu zvaničnici upoznati sa procesom izrade ovog dokumenta.

Orban je, kako ukazuje liberalni londonski list, bio blizak politički saveznik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, a Fides održava jake veze sa američkim konzervativcima.

U procurelim dokumentima Pentagona navodi se da je mađarski premijer opisao SAD kao jednog od tri najveća protivnika svoje stranke.

Mađarska je juče saopštila da planira da napusti Međunarodnu investicionu banku (IIB), koju kontroliše Rusija, samo dan nakon što su SAD uvele sankcije toj instituciji sa sedištem u Budimpešti, koju u EU često nazivaju "trojanskim konjem" Moskve.

Amerikanci su uveli sankcije i trojici visokih zvaničnika IIB, Rusima Nikolaju Kosovu i Georgiju Potapovu, kao i Mađaru Imreu Lasločku.

- Prihvatamo i razumemo da zastupamo različite stavove, ali ne razumemo zašto postoji potreba da se vrši pritisak na druge zemlje da promene poziciju. Mađarska je država, pa je treba tretirati kao takvu, a ne kao koloniju - rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na konferenciji za novinare.

Dan ranije, američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman rekao je da je, za razliku od drugih NATO saveznika, mađarska vlada ignorisala američka upozorenja o aktivnostima banke.

- Mađarska je odbacila zabrinutost vlade SAD u vezi sa rizicima koje njeno dalje prisustvo predstavlja za alijansu. Zabrinuti smo zbog kontinuirane želje mađarskih lidera da prošire i prodube veze sa Ruskom Federacijom - naveo je Presman.

Ovo nije prvi put da SAD uvode sankcije pojedincima bliskim Orbanu.

Vašington je 2014. godine zabranio brojnim mađarskim zvaničnicima ulazak u zemlju, uključujući šefa nacionalne poreske službe, zbog sumnje u korupciju.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.