TIRANA ODBILA DA IZRUČI MOSKVI RUSKINJU OPTUŽENU ZA ŠPIJUNAŽU: Navodno ušla u vojnu fabriku - na suđenju se samo nasmejala! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2023, 17:57

TIRANA ODBILA DA IZRUČI MOSKVI RUSKINJU OPTUŽENU ZA ŠPIJUNAŽU: Navodno ušla u vojnu fabriku - na suđenju se samo nasmejala! (FOTO)

Sud je preinačio raniju presudu albanskog ministarstva pravde da je isporuče.

Sud u Albaniji odbio je danas da isporuči rusku blogerku Svetlanu Timofejevu koja je uhapšena prošle godine zbog sumnje za špijunažu, ali se suočava sa sličnim optužbama i u Moskvi.

Timofejeva je uhapšena sa Rusom i Ukrajincem u avgustu 2022. godine jer je, navodno, ušla u bivšu vojnu fabriku na oko 80 kilometara od Tirane.

- Sud je odlučio da ne prihvati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zahtev ruskih vlasti da se ona isporuči Ruskoj Federaciji - rekao je sudija.

Timofejeva se potom nasmejala, kada joj je presuda prevedena na ruski.

Ona je ranije odbacila optužbe o špijunaži, rekavši da joj je jedina želja da uđe u bivši vojni objekat bila da snimi napuštene zgrade iz Hladnog rata i da nije bio znak o zabrani ulaska.

Blogerka se suočava sa sličnim optužbama u Moskvi i ona je prošle godine zatražila azil u Albaniji u pokušaju da izbegne isporučenje Rusiji.

A post shared by Lana Sator (@lanasator)

- Ruska država je zemlja koja ne garantuje bilo kakva ljudska prava. Zahtev za izručenjem i slučaj protiv Timofejeve je izmišljen - rekao je njen advokat Fatmir Luši.

Poznata kao Lana Sator, Timofejeva ima više od 250.000 pratilaca na Instagramu, gde je godinama kačila fotografije napuštenih zgrada i starih, zarđalih vojnih instalacija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Albanski sud odbio da izruči Moskvi rusku blogerku: Uhapšena zbog sumnje za špijunažu!

Izvor: 24sedam.rs, 14.Apr.2023

Sud je preinačio raniju presudu albanskog ministarstva pravde da je isporuče

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.