Svim snagama u evropsku budućnost

Izvor: RTS, 07.Okt.2009, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svim snagama u evropsku budućnost

Novi samit EU i Zapadnog Balkana najverovatnije će biti održan sredinom 2010. godine u Sarajevu, izjavio ministar Vuk Jeremić u Budimpešti. Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka podržavaju evrointegracije Zapadnog Balkana.

Po povratku iz Moskve, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić boravi u Budimpešti, gde je razgovarao sa kolegama iz Evropske unije i balkanskih zemalja o stabilizaciji regiona i njegovim perspektivama.

Organizator sastanka ministara spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Višegradske grupe, trojke Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, uvažili su danas u Budimpešti zahtev Srbije da zvaničnici UNMIK na tom skupu predstavljaju Kosovo, saznaje FoNet.

U radu skupa učestvovala je delegacija UNMIK Kosovo, koju su činili zvaničnici UNMIK i predstavnici Vlade Kosova, među kojima je bio i šef diplomatije Skender Hiseni.

Kako se navodi u diplomatskim izvorima, time je na još jednom skupu, na osnovu Rezolucije 1244, uvažen zahtev Srbije da samo zvaničnici UNMIK-a na međunarodnim skupovima mogu predstavljati Kosovo.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak obećao je u Budimpešti da će podrška integraciji Zapadnog Balkana u EU ostati prioritet Slovačke.

Lajčak je takođe pozvao zemlje Zapadnog Balkana da budu aktivnije u

regionalnoj saradnji, kao što su svojevrmeno sarađivale zemlje Višegradske četvorke - Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska u procesu učlanjenja u Uniju.

"Takvu regionalnu saradnju rado bi videli još više kod balkanskih

zemalja, da te zemlje pokažu da umeju da sarađuju, pre svega jedna sa

drugom i da na osnovu te saradnje budu učlanjene u širu grupaciju",

rekao je Lajčak.

"Balkan je naše susedstvo i od njegove stabilnosti zavisi i naša

stabilnost. Važno je da Balkan ima perspektivu integracije u EU",

naglasio je Lajčak.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Albanije, Vuk Jeremić i Iljir Meta, složili su se u Budimpešti da je "unapređenje i konkretizacija" odnosa dve zemlje u obostranom interesu, javila je albanska novinska agencija ATA.

Jeremić i Meta su se na konferenciji za novinare posle njihovog susreta, složili oko što bržeg uspostavljanja pravnog okvira za bilateralne odnose.

Ministri spoljnih poslova dve države istakli su i neophodnost daljeg proširivanja ekonomske, trgovinske i druge saradnje dve zemlje.

Povodom Kosova, Meta je rekao da je "uprkos različitim stavovima dve zemlje o tom pitanju, budućnost Kosova sigurna evropska budućnost, ista kao i za ceo region", navodi se u saopštenju albanskog ministarstva spoljnih poslova koje je prenela ATA.

Albanija i Srbija smatraju da je saradnja dve zemlje od velikog značaja za mir, stabilnost i napredak regiona.

Kako prenosi ATA, Jeremić je pozvao albanskog kolegu da zvanično poseti Beograd, što je šef albanske diplomatije sa zadovoljstvom prihvatio.

"Svi ministri zemalja regiona podržali su incijativu o novom samitu Evrope i Zapadnog Balkana koju je predstavio ministar inostranih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, predsedavajući EU u prvoj polovini naredne godine", rekao je Jeremić, posle sastanka šefova diplomatija zemalja Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka) i ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana. 

Jeremić je naveo da će Samit najverovatnije biti održan sredinom 2010. godine u Sarajevu.

Kako je naglasio, takav samit je potreban i zemlje Zapadnog Belkana "više ne mogu da izgube ni sekund vremena posle irskog referenduma, već treba da iskoriste ovaj trenutak koji postoji u EU i krenu napred, putem evropskih integracija".

Budućnost u EU i proces integracija Zapadnog Balkana bio je glavni deo sastanka na kojem su imali priliku da govore svi ministri zemalja regiona, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da su ministri zemalja regiona, uprkos razlikama koje postoje među zemljama Zapadnog Balkana, uspeli da se dogovore da na putu evropskih integracija "svi punom snagom do kraja ove i naredne godine krenu napred, ka ostvarenju zajednički cilja, a to je evropska budućnost regiona".

"U ovom trenutku smo u prilici da zajednički prođemo kroz važna vrata, važnu liniju i to treba da učinimo pre 2010. godine", poručio je Jeremić.

"Mislim da smo postigli konsenzus da, posle 2010. godine, ne sme više biti zemalja Zapadnog Balkana koje nisu podnele aplikaciju za članstvo u EU", zaključio je Jeremić.

Jeremić sa Jandrokovićem

Ministar spoljnih poslova Srbije sastao se u Budimpešti sa hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem na marginama neformalnog ministarskog susreta.

Kako je saopšteno iz hrvatskog ministarstva spoljnih poslova, sagovornici su izrazili zadovoljstvo susretima visokih zvaničnika, ocenivši to podsticajem u unapređenju saradnje i rešavanju otvorenih pitanja.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo i saradnjom između dva ministarstava, pogotovo na operativnom nivou.

Ministar Jandroković istakao je da Hrvatska podržava Srbiju u procesu evropskih integracija i ponovo naglasio da Hrvatska nema nameru da unosi bilateralna pitanja u pristupni proces ni sa jednom drugom državom ili da koristi proces za njihovo rešavanje, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se, takođe, složili da je za stabilnost jugoistočne Evrope izuzetno važna saradnja Hrvatske i Srbije i projekcija tih odnosa prema regionu.

U tom kontekstu ministar Jandroković kao strateški važno ocenio je zadržavanje evroatlantske perspektive regiona i poručio da će Hrvatska nastaviti da ulaže napore u promovisanju demokratskih vrednosti i jačanja saradnje.

Podrška evroatlantskim integracijama

Šefovi diplomatije Višegradske četvorke podržali su u Budimpešti evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana i viznu liberalizaciju za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije od 1. januara naredne godine.

Portparolka mađarskog ministarstva spoljnih poslova Žužana Matrai rekla je agenciji MTI da je Višegradska grupa kojom trenutno predsedava Mađarska, potvrdila podršku evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana.

Šefovi diplomatija Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke pozdravili su i podržali predlog Evropske komisije za ukidanje viza građanima Makedonije, Crne Gore i Srbije od 1. januara 2010, navodi se u saopštenju.

Višegradska četvorka obećala je političku i profesionalnu pomoć zemljama Zapadnog Balkana koje nisu obuhvaćene ovom fazom vizne liberalizacije kako bi sustigle svoje susede.

Četiri zemlje insistiraju da pitanje stabilnosti u BiH ostane na dnevnom redu međunarodne zajednice kao i da snage Eufora ostanu u toj zemlji.

Učesnici sastanka su se takođe složili da zemlje Zapadnog Balkana treba da budu što pre povezane sa transevropskim putevima, železnicom i energetskim mrežama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić: Balkan mora napred

Izvor: Večernje novosti, 06.Okt.2009, 20:40

Šef srpske diplomatije najavio samit Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana u Sarajevu polovinom 2010. godine

Nastavak na Večernje novosti...

Diplomatski dnevnik: Šef slovačke diplomatije Lajčak posetio Srbiju

Izvor: Southeast European Times, 06.Okt.2009

Slovačka nikada neće priznati Kosovo, izjavio je ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak. Takođe u diplomatskim vestima: srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić boravi u Rusiji. ..06/10/2009..Slovački ministar inostranih poslova Miroslav Lajčak boravio je tokom vikenda u Srbiji, gde...

Nastavak na Southeast European Times...

Jeremić odvojeno s Jandrokovićem i Metom

Izvor: EMportal, 07.Okt.2009

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastao se juče, u odvojenim susretima, s kolegama iz Hrvatske i Albanije Gordanom Jandrokovićem i Iljirom Metom na marginama sastanka Višegradske grupe u Budimpešti.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.