Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet - ukratko...

Indija i Rusija kreću u  proizvodnju krstarećih superraketa

„BrahMos“ triput brža od „tomahavka“

Indija i Rusija planiraju da započnu serijsku proizvodnju zajednički razvijenih vazdušnih verzija „BrahMos“ (Bramaputra Moskva) supersoničnih krstarećih raketa nakon probnih lansiranja na terenu, koja će biti završena sledeće godine.

„Mi planiramo da kompletiramo testiranje krstarećih raketa za borbene avione tipa suhoj Su-30MKI i krenućemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u simultanu serijsku proizvodnju u našim postrojenjima u Indiji i Rusiji,“ izjavio je direktor zajedničke indo-ruske firme (BrahMos Aerospace Private Limited), osnovane 1998. god, dr Sivatanu Pilai.

U razgovoru sa novinarima na 3. moskovskom međunarodnom sajmu oružja, Pilej je izjavio da će probna lansiranja krstarećih raketa biti završena sledeće godine, dodajući da bi se one mogle montirati na velikom broju letelica.

Sprovodeći svoju agresivnu izvoznu strategiju, firma „BrahMos Aerospace“ na moskovskom sajmu izložila je impresivnu kolekciju svojih mornaričkih i kopnenih verzija krstarećih raketa koje su tri puta brže od toliko izvikanog američkog „tomahavka“, piše PTI, dodajući da rusko-indijske rakete „devet puta razornije zbog svoje masivne kinetičke energije“.

Inače, „BrahMos Aerospace“ sa sedištem u NJu Delhiju već regularno dostavlja „BrahMos“ krstareće rakete indijskoj ratnoj mornarici i vazduhoplovstvu. Ova firma je tipa „džoint-venčr“ između indijske vladine firme Defence Research and Development Organization (DRDO) i ruske firme NPO Mašinostrojenja.

Takođe, Indija i Rusija rade i na podmorničkoj verziji „BrahMosa“, raketa koje će sa mora gađati neprijateljske mete locirane na obali.  

D. J.

Izgubljeni podaci o svim zatvorenicima

 LONDON - Lični podaci svih zatvorenika u Engleskoj i Velsu izgubljeni su, pošto je privatna konsultantska firma koja je radila za vladu izgubila fleš memoriju za kompjuter, koja je sadržala te informacije. Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da izgubljeni „memorijski stik“ sadrži imena i datume rođenja svih zatvorenika, kao i imena, adrese i datume rođenja 33.000 osoba koje su osuđivane najmanje šest puta. Ministarstvo unutrašnjih poslova odmah je naložilo istragu o incidentu, najnovijem u nizu problema britanskih vlasti sa bezbednošću informacija.

Ratnim brodom protiv gusara kod Somalije

 KUALA LUMPUR - Jedan ratni brod je juče poslat da nađe četiri trgovačka broda sa ukupno 96 članova posade, oteta u seriji gusarskih napada bez presedana u Indijskom okeanu, nedaleko od obale Somalije. Gusari su oteli još jedan, nemački trgovački brod, četvrti za 48 sati, što je rekordan broj, saopštio je juče Međunarodni biro za trgovačku mornaricu u Kuala Lumpuru, Malezija. Gusari su u četvrtak oteli dva trgovačka broda - iranski sa rasutim teretom i japanski tanker, a u sredu malezijski tanker, natovaren palminim uljem. Posadu otetog japanskog broda „MT Irene“ čini 16 Filipinaca, dva Rusa i jedan Hrvat. Sudbina posada nije poznata.

„Pad aviona morao je da ima više uzroka“

 MADRID - Avion koji se srušio u Madridu morao je imati više od jednog kvara, rekao je šef španske civilne avijacije Manuel Batista, dok španske vlasti počinju istragu o uzrocima nesreće u kojoj je poginulo 153 ljudi. Nasuprot izjavama nekih očevidaca, Pais piše da video-snimak španskih aerodromskih vlasti AENA pokazuje da prilikom poletanja motor nije eksplodirao. Batista je naveo da sam kvar motora nije dovoljan za pad aviona, budući da su moderni avioni projektovani tako da u vanrednim okolnostima mogu da lete sa samo jednim motorom.

Mekejnov štab evakuisan zbog belog praha

 DENVER - Dve kancelarije izbornog štaba kandidata Republikanske partije na predsedničkim izborima u SAD Džona Mekejna u državama NJu Hempšir i Koloradu su evakuisane, a nekoliko službenika je prebačeno u bolnice na ispitivanje posle prijema pretećeg pisma u kojem se nalazio beli prah. Vlasti su u četvrtak uspele da u roku od nekoliko sati ustanove da je pisma poslao jedan pritvorenik u zatvoru u Koloradu koji je i ranije slao slična preteća pisma. Rezultati ispitivanja belog praha iz pisama su pokazali da nije opasan po život ljudi, preneo je Rojters.

Vojska SAD povlači se iz Iraka do kraja 2011.

 VAŠINGTON - SAD i Irak su se, u načelu, dogovorili da se američke snage u potpunosti povuku iz te arapske zemlje do kraja 2011. godine ukoliko situacija u Iraku bude relativno stabilna, prenosi američka štampa. Vašington post je javio, pozivajući se na američke i iračke zvaničnike, da su se dve vlade usaglasile oko predloga sporazuma koji treba da zameni dosadašnji mandat koji je snagama SAD u toj zemlji pre pet godina odobrio Savet bezbednosti i koji ističe u decembru.

Pakistan bira predsednika 6. septembra

.

 ISLAMABAD - Izborna komisija Pakistana (ECP) objavila je juče da će novi šef države biti izabran u nacionalnom parlamentu i skupštinama četiri provincije 6. septembra.

U vladajućoj koaliciji još nema saglasnosti o kandidatima, ali se u najjačoj stranci - Pakistanskoj narodnoj partiji (PPP) - već govori da bi za najvišu funkciju zemlji mogao biti predložen njen lider Asif Ali Zardari, udovac bivše premijerke Benazir Buto, ubijene u atentatu prošlog decembra.

Japanska privreda u teškoćama

 TOKIO - Centralna banka Japana (BOJ) ocenila je juče da se japanska privreda suočava sa teškoćama zbog usporavanja ekonomske aktivnosti i preteće inflacije. Rukovodstvo BOJ smatra da su rizici u japanskoj i globalnoj privredi pojačani, pre svega, zbog usporavanja ekonomskog rasta u SAD i uspona cena strateških sirovina, a prvenstveno kotacija nafte.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.