Susret zvaničnika SAD i Rusije

Izvor: B92, 18.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Susret zvaničnika SAD i Rusije

Kondoliza Rajs i Vladimir Putin u Kremlju (FoNet)

Beograd -- Moskvu i Vašington očekuju intezivni pregovori u mnogim oblastima, zaključci su su visokih zvaničnika dve zemlje.

Ministar odbrane SAD Robert Gejts i američka državna sekretarka Kondoliza Rajs sastali su se u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i njegovim naslednikom Dmitrijem Medvedevim. Atmosfera sastanka je, prema oceni američke strane, bila pozitivna.

Svi učesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u razgovoru složili su se da ima mnogo tema oko kojih bi trebalo da se intenziviraju pregovori i traži rešenje ne bi li se rusko američki odnosi podigli na novi nivo.

"I dalje postoje pitanja oko kojih nam se mišljenja razilaze. Pre svega mislim na američki antiraketni štit i na sporazum o redukciji naoružanja. Istovremeno, postoji volja i namera da se napreduje. Moramo da se posvetimo kontinuiteu rusko američkih odnosa u budućnosti", rekao je Dmitrij Medvedev.

Sa Medvedevim se složila američka državna sekretarka Kondoliza Rajs.

"Želim da naglasim ono što ste već rekli, a to je da moramo da osiguramo čvrste osnove za nastavak i promenu u odnosima SAD-a i Rusije, jer ne postoji bolji način da se reši bilo koji problem od toga da SAD i Rusija sarađuju na pravi način", rekla je ona.

Iako je američki minstra odbrane Robert Gejts novinarima rekao da bi problem raketnog štita mogao da se reši do kraja mandata aktuelnog predsednika SAD-a Džordža Buša, dakle do januara 2009. godine, Medvedev i Putin naznačili su da predstoje ozbiljne analize američkog predloga.

Kondoliza Rajs prenela je da Vladimir Putin želi da ruski eksperti ispitaju da li bi sistem raketne odbrane mogao da ugrozi Rusiju.

"Kažete da imamo mnogo oblasti o kojima treba razgovarati, mnogo onih u kojma već sarađujemo i njih možćemo i da ojačamo. Što se tiče pitanja o kojima se ne slažemo, možemo da probamo da napredujemo. Sa ovom slomljenom rukom neće biti teško da se sa mnom pregovara", rekao je Robert Gejts.

Putin, još uvek predsednik dok se novi ne inauguriše, pre posete je primio pismo Džordža Buša u kome mu američki kolega daje sugestije mogućih sporazuma o glavnim oblastima rusko-američkih odnosa.

"Verujem da na neke od problema već možemo da stavimo tačke ili da ih dovedemo do kraja. Nedavno sam razgovarao sa predsednikom SAD-a i primio njegovo pismo. Molim Vas prenesite mu moje pozdrave", rekao je Putin.

Putin je naveo da predloge još razmatra.

Jedan obavešteni izvor je za Itar-Tas rekao da je poruka američkog predsednika neka vrsta nasleđa za buduće graditelje rusko-američke saradnje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zagonetna ponuda

Izvor: Večernje novosti, 18.Mar.2008

Razlike između Rusije i SAD u oblasti protivraketne odbrane su ostale i posle pregovora u Moskvi, u kojima su učestvovali ruski ministri spoljnih poslova i odbrane Sergej Lavrov i Anatolij Serdjukov, i američki državni sekretar Kondoliza Rajs i šef Pentagona Robert Gejts

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.