Stvara se monstrum; Uskoro...

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 14:52

Stvara se "monstrum"; Uskoro...

Moskva i Teheran potpisaće veliki međudržavni sporazum, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Vest je objavljena nakon telefonskog razgovora šefa ruske diplomatije i njegovog iranskog kolege Hoseina Amira Abdolahijana.

''Strane su istakle svoju privrženost osnovnim principima rusko-iranskih odnosa, uključujući bezuslovno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta jednih i drugih, što će biti potvrđeno u velikom međudržavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazumu koji se priprema za potpisivanje između Ruske Federacije i Islamske Republike Iran'', navodi se u saopštenju, uz napomenu da će upravo to biti potvrđeno u pomenutom sporazumu, prenele su RIA Novosti.

Sergej Lavrov je napomenuo da Moskva i Teheran povećavaju zajedničke napore za stvaranje ''ravnopravnog multipolarnog sveta''.

I ministar odbrane Sergej Šojgu je razgovarao sa svojim kolegom iz Irana, brigadnim generalom Mohamedom Aštijanijem o aktuelnim pitanjima vojne i vojno-tehničke saradnje, a bilo je reči i o pitanjima regionalne bezbednosti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Podsetimo, i Rusija i Iran su trenutno neprijatelji "broj jedan" zapadnih zemalja, Rusija zbog invazije na Ukrajinu, a Iran zbog pomaganja Rusiji, ali i podrške militantnim islamističkim grupama povezanim sa brojim napadima.

Više puta su zapadni mediji upozoravali na opasan savez koji se stvara, objašnjavajući koje bi to sve posledice moglo da ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.