Stranci će dograditi moskovski metro

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2011, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci će dograditi moskovski metro

01.06.2011. -

Moskovski metro objavio je otvoreni tender za izgradnju novih linija i stanica. Svoje prijave za učešće već su predstavili svetski giganti kao što je Hjundai i Simens.

U narednih 5 godina u ruskoj prestonici planira se izgradnja preko 85 kilometara metroa – to je po 17 kilometara godišnje. Takvim tempom metro kopaju samo u Kini. Veliki planovi moskovskih graditelja metroa ne mogu a ne zainteresuju velike strane korporacije. Hjundai, na primer, spreman >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je ne samo da pravi tunele, već i da isporučuje vozove. A sa ruske strane istupaju kompaniej kje imaju dugogodišnje iskustvo rada u toj oblasti. To je kompanija Moskovski Metrostroj, i čuveni Mitiščinski Metrovagonmaš, koji i danas isporučuje vagone ne samo za Rusiju, već i za metroe zemalja ZND, Istočne Evrope i Irana. Novi strani partneri su nove tehnologije i kvalifikovani stručnjaci. Takva saradnja će doneti korist, u prvom redu onima koji koriste metro stalno, istakla je načelnik pres-službe moskovskog metroa Svetlana Careva.

Moskovski metro je glavni transport u Moskvi, pošto preveze oko 8 miliona putnika dnevno, kao ni jedno drugo gradsko saobraćajno preduzeće. Mislim da će moskovske vlasti učiniti sve da vožnja metroom ostane komforna za moskovljane, i, naravno, dostupna.

Hjunadi, kao i Simens, razmatraju varijantu saradnje na osnovu koncesije. To znači da će im moskovske vlasti na određeni rok dati linije i stanice metroa koje će oni izgraditi. Kompanije će ih eksploatisati, zarađivati na kartama kao i na izdavanju komercijalnih prostorija na teritoriji stanice metroa, podvuako je izvršni direkotr Evroazijskog regionalnog ofisa Međunarodnog saveza javnog saobraćaja Vasilij Tihonov.

Vlada Moskve je uzela u obzir iskustvo koje postoji kod drugih metroa. Kompanija koja je osvojila tender gradi liniju, daje pokretni sastav i prvih 10 godina ta linija se nalazi u njenoj koncesiji. Ona je usavršava i zatim predaje liniju koja normalno radi u ruke Metropolitena.

Trenutno Hjundai razmatra varijantu zajedničkog rada. Nije isključeno da će kompaniaj samostalno rešiti problem finansiranja na račun dobijanja kredita.

Sa svoje strane Simens planira da isporučuje siteme automatizacije i vagone koji su sračunati na veliki promet ljudi – široka vrata i maksimum mesta. Između ostalog, od 2009. godien po ruskim železnicama saobraćaju ekspresni vozovi Sapsan, koje je proizvela čuvena nemačka firma.

Izvor: Golos Rossii, foto: wikipedia.org/Eugeny1988/ss-by-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.