Stiže odgovor: Moskva proteruje 60 američkih diplomata

Izvor: B92, 29.Mar.2018, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže odgovor: Moskva proteruje 60 američkih diplomata

Moskva -- Moskva će proterati onoliko diplomata iz drugih zemalja, koliko su one proterale ruskih diplomata zbog trovanja Sergeja Skripalja u Britaniji.

To je najavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Oni imaju rok da do 5. aprila napuste Rusku Federaciju, prenosi Tass.

Lavrov je rekao da je američki ambasador u Moskvi Džon Hantsman pozvan danas u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je obaveštan da Rusija odgovara istom merom na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluku SAD da protera 60 ruskih diplomata.

Zamenik ruskog ministra Sergej Rjabkov uručio mu je protestnu notu zbog proterivanja ruskih diplomata i zatvaranju konzulata Rusije u Sijetlu.

"Na osnovu principa reciprociteta, kao mera reakcije, 58 zaposlenih u ambasadi SAD u Moskvi i dva člana diplomatskog osoblja u generalnom konzulatu u Jekaterinburgu proglašeno je personom non grada zbog aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom", saopštilo je ministarstvo.

Osim toga, Moskva je povukla pristanak za otvaranje i rad američkog generalnog konzulata u Sankt Peterburgu.

"Očekuje se da se američki predstavnici isele iz administrativne zgrade, ne kasnije od 31. marta", navodi se u saopštenju ruskog MSP.

Takođe se navodi da je Rusija zatražila od Hantsmena objašnjenje njegove izjave o eventualnom zamrzavanju ruske državne imovine u SAD.

"Američka strana je upozorena da će ostvarenje ove pretnje doneti dodatnu ozbiljniju degradaciju naših odnosa i biće praćena teškim posledicama po globalnu stabilnost", napominje ministarstvo.

Lavrov je rekao da će isti pristup biti primenjen kada je reč o drugim zemljama, koje su proterale ruske diplomate ove nedelje, prenosi AP.

Više od 20 zemalja, uključujući SAD, veliki broj zemalja EU i NATO, donelo je odluku da protera više od 150 ruskih diplomata ranije ove nedelje u znak solidarnosti sa Britanijom zbog trovanja Skripalja i njegove kćerke Julije.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stiže odgovor: Moskva proteruje 60 američkih diplomata

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2018

Rusija će proterati 60 američkih diplomata kao odgovor na nedavnu odluku Vašingtona da progna isti broj Rusa zbog slučaja Sergeja Skripalja...Takođe, Moskva je najavila zatvaranje američkog konzulata u Sankt Peterburgu...Da podsetimo, više od 25 zemalja u donelo je odluku da protera ruske diplomate...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.