Izvor: RTS, 30.Jan.2022, 21:51

Stejt department: Pozitivan signal iz Moskve, moguć novi susret Blinkena i Lavrova

Zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland kaže da Vašington primećuje znake zainteresovanosti Rusije za dijalog u vezi sa američkim odgovorom na predloge o bezbednosnim garancijama u Evropi.
Viktorija Nuland rekla je za Si-Bi-Es njuz da je jedan od signala zainteresovanosti Moskve to što će se "američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov verovatno razgovarati tokom predstojeće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedelje".

"Želeli bismo da rešimo ova pitanja diplomatijom i kontrolom naoružanja", rekla je Nulandova, ali je upozorila da se ne vide znaci smanjenja međunarodnih tenzija oko Ukrajine i optužila Rusiju da je "koncentrisala još snaga kod ukrajinske granice otkako su SAD počele da pozivaju na deeskalaciju".
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ponovio je u petak da Rusija ne želi rat sa Ukrajinom i pozitivno govorio o predlogu dobijenom od SAD.
Lavrov je rekao da su predlozi SAD bili bolji od onih dobijenih od NATO i istakao da ga je sramota zbog onih koji su pisali odgovor NATO-a na predloge Rusije o garancijama za bezbednost.
"Pisani odgovor SAD je gotovo model diplomatske pristojnosti", istakao je Lavrov, koji je prošle nedelje u Ženevi razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i poručio da Rusija nikada nije bila pretnja ukrajinskom narodu.
Lavrov je ocenio je da predlozi koje je Moskva poslala SAD i NATO nisu prezahtevni, već samo odslikavaju činjenicu da Moskva želi da saradnja sa njom bude iskrena.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blinken i Lavrov verovatno će razgovarati sledeće nedelje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2022, 08:36

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov verovatno će razgovarati sledeće nedelje, izjavila je zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland...Ona je u intervjuu za Si-Bi-Es rekla da Vašington vidi signale da je Moskva zainteresovana sa razgovor...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.