Izvor: Politika, 22.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski pronalazač na „Guglovom” konkursu

Miloš Stanković sa projektom filtera za smanjenje fabričkog zagađenja učestvuje na takmičenju „Projekti koji će spasiti svet”

Tim srpskih pronalazača je pre pola godine na takmičenju u Moskvi osvojio mnoštvo medalja i odličja, a najmlađi naš takmičar nastavlja da niže međunarodne uspehe. Miloš Stanković (24) je u Rusiji osvojio nagradu u kategoriji „Borba protiv zagađenja i zaštita životne sredine” za pronalazak pročistača izduvnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gasova u fabrikama, a sa istim projektom učestvuje i na konkursu „Projekti koji će spasiti svet”, koji je raspisao „Gugl”. Na preliminarnom glasanju posredstvom interneta Stankovićeva ideja je pobedila, a zvanično glasanje trebalo bi da počne 27. januara sledeće godine.

– Prvih pet projekata koji osvoje najviše glasova, dobiće novacza realizaciju projekta, pa je zbog toga značajno da što više ljudi u Srbiji bude upoznato sa ovom inicijativom. Kada bi počela proizvodnja filtera drastično bi se smanjilo zagađenje vazduha, a sprečio bi se i efekat staklene bašte kojim se zagreva planeta i uništava ozonski omotač – tvrdi Stanković.

Na „Guglov” konkurs stiglo je oko 100.000 projekata iz celog sveta, a stručna komisija je odabrala deset najboljih, za koje su kasnije glasali korisnici interneta. Ideja mladog srpskog pronalazača je, za sada, na prvom mestu, a iza nje se nalaze izumi pristigli iz SAD, Kolumbije, Kanade i Indije.

– Sadašnji rezultati su zaista ohrabrujući, ali pravo glasanje će da bude u januaru. Kada bismo dobili sredstva za ovaj projekta, bila bi to šansa za celo društvo, jer bismo mogli da izvozimo filtere koji su potrebni svim fabrikama – objašnjava Stanković.

Ovaj talentovani mladić je, inače, dobitnik četrdesetak domaćih i međunarodnih priznanja iz oblasti istraživanja i patenata, a stekaoje diplome više škole i fakulteta. Prema njegovim rečima, filter koji je izumeo ima funkciju da sakuplja sve otpadne čestice i sumporna jedinjenja iz fabrikai da ih zatim prerađujeu veštačko đubrivo.

Miloš Stanković je i nosilac ordena Međunarodnog inovacionog kluba „Arhimed” za veliki doprinos razvoju međunarodne nauke i tehnologije, za šta je konkurisao na osnovu dosadašnjih priznanja kao što su – zaslužni građanin Zemuna, najmlađi član Akademije izumitelja Srbije, a ima i titulu pronalazača 2002. godine.

Sve informacije u vezi sa „Guglovim” konkursom i trenutnim poretkom takmičara mogu se videti nasajtovima www.project10tothe100.com i www.project10100previews.com.

D. V. V.

[objavljeno: 23/11/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pronalazak mladog Zemunca za čistiju planetu

Izvor: Blic, 23.Nov.2008, 01:37

Miloš Stanković (24), zemunski pronalazač, koga je sa samo 18 godina Savez pronalazača Jugoslavije proglasio za inovatora godine, ispred sebe ima još jedan izazov - „Guglovo" takmičenje za ideju koja će spasti svet. Njegov filter za otklanjanje aero zagađenja iz fabrika, prema preliminarnom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.