Izvor: RTS, 19.Avg.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska šljiva na stend-baju

Usred sezone berbe šljiva, obustavljen izvoz tog voća na rusko tržište. Problem nastao zbog toga što ruski kupci sada traže i potvrdu o fitosanitarnoj ispravnosti svežeg voća i povrća. Laboratorija u Bečeju jedina ovlašćena za izdavanje tih sertifikata.

Već četiri dana kraj puta Kragujevac-Topola, kod sela Trnava, stoji šest šlepera sa 120 tona šljive. Rashladni uređaji gotovo neprekidno rade da voće prve klase, koje je već trebalo da bude u Moskvi, ne propadne.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Imam 20 ari pod šljivom, sve sam predao. Šta vredi kad ne može da se potera", kaže Milutin Vasiljević, voćar iz Trnave.

Vlasnik hladnjače "Trnava MG" Mijailo Vasiljević rekao je da je sve išlo normalno dok u petak nije stigao dokumenat iz Moskve kada je sve stalo.

Prema memorandumu između Srbije i Rusije svo sveže voće i povrće koje se izvozi na rusko tržište mora da poseduje sertifikat akreditovane laboratorije da ne sadrži ostatke pesticida, nitrata i nitrita preko propisanih granica.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dušan Pajkić je rekao da memorandum, zvanično, pravno-formalno još nije u Srbiji. 

"Nemamo potpisane primerke. Memorandum zvanično ne važi. Ruski zvaničnici su obavezali neše firme izvoznike i obavestili ih o tome. Međutim, koliko imamo informaciju, još nekih desetak dana to neće zahtevati i izvoz ide normalno", rekao je Pajkić.

Pajkić kaže i da bi prema aneksu memoranduma, koji bi ruska strana trebalo da odobri sertifikati trebalo da budu obavezni tek od 1. januara 2010. godine.

Laboratorije u Srbiji su do sada bile akreditovane za analizu nitrata i nitrita samo u mesu i mesnim prerađevinama i mineralnim vodama i neophodno je da dobiju dodatne akreditacije za analizu tih materija i u voću i povrću. Trenutno je samo jedna laboratorijau Bečeju akreditovana da izdaje takve sertifikate.

Za sredu su u Ministarstvu poljoprivrede zakazani sastanci sa predstavnicima izvoznika, proizvođača i laboratorija kako bi srpska šljiva što pre krenula put Moskve.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.