Izvor: RTS, 09.Dec.2021, 14:49

Srbija i ruski "Rosatom" potpisali sporazum o izgradnji Centra za visoke tehnologije i inovacije

Vlada Srbije i ruska državna korporacija "Rosatom" potpisale su Generalni okvirni sporazum o izgradnji Centra za visoke tehnologije i inovacije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će realizovati taj projekat na teritoriji Srbije. U naredne tri godine, biće izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.
Sporazume su, uoči posete predsednice Vlade Ane Brnabić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Moskvi, potpisali ministar u  i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i predsednik "Rosatom Oversiz" Jevgenij Pakermanov.

U naredne tri godine, u Srbiji će biti izgrađen Centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.
"Ovo je istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije. Na osnovu dogovora naših lidera, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, potpisali smo sporazume koji vraćaju Srbiju na mapu evropskih zemalja koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija. Ovo će podići spremnost Srbije u oblasti medicine, nauke, istraživanja, a već sada imamo zahteve iz zemalja iz okruženja da zajedno sa našim naučnicima koriste kapacitete ovog centra. Potpisivanjem ovih sporazuma otvorene su nove perspektive u razvoju odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija", rekao je  Nenad Popović.
Generalni direktor Državne korporacije "Rosatom" Aleksej Lihačev istakao je da će radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu za građane Srbije učiniti pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima.
Budući centar daće značajan doprinos razvoju Republike Srbije, u njemu će se primenjivati najnaprednije tehnologije kao što su proizvodnja radioizotopa koji se koriste u medicinske i industrijske svrhe, proizvodnja legiranog silicijuma za industriju, pružanje usluga za određivanje elementarnog sastava ruda i minerala, kao i ekoloških uzoraka.
"U okviru našeg zajedničkog preduzeća sa srpskom stranom biće pokrenuta savremena proizvodnja radiofarmaceutskih preparata za dijagnostiku i lečenje različitih oboljenja. To će u značajnoj meri doprineti razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i u celom regionu. Početak radova za praktičnu realizaciju projekta planiran je već u 2022. godini", najavio je predsednik Rosatom Oversiz Jevgenij Pakermanov.
Projekat uspostavljanja Centra za visoke tehnologije i inovacije realizuje se u okviru Međudržavnog sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije potpisanog 2019. godine tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.