Srbija i Rusija zajedno u razvoju digitalne ekonomije

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Rusija zajedno u razvoju digitalne ekonomije

Moskva -- Srbija i Rusija će nastaviti da intenzivno razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

To je poručeno na sastanku koji su u Moskvi održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije za digitalnu ekonomiju, transport i komunikacije, Maksim Akimov.

"To vidimo kao jedan od osnovnih pravaca razvoja srpske i ruske ekonomije u budućnosti", dodali su oni. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Popović je istakao da najveći prostor za unapređenje saradnje vidi u oblastima digitalizacije industrije, socijalnih inovacija, veštačke inteligencije, Interneta stvari, blokčejn i „big dejta“ tehnologija, kao i sajber bezbednosti. „Želimo u većoj meri da primenimo ruska znanja i iskustva u ovim oblastima. U tom smislu radićemo na formiranju zajedničkih radnih grupa angažovanih na realizaciji konkretnih projekata i istraživanja u oblastima od značaja za dve države“, rekao je Popović. Ministar Popović posebno je istakao značaj razvoja naprednih digitalnih rešenja u transportu i razvoju „pametnih gradova“, koja, prema njegovim rečima, treba da omoguće lakši i jeftiniji život ljudima u urbanim sredinama.

Ministar Akimov izrazio je punu podršku razvoju saradnje Srbije i Rusije u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. On je naveo da je Rusija spremna da zajedno sa Srbijom realizuje digitalni pilot projekat koji će omogućiti lakši protok ljudi između Srbije i Rusije, kao i lakši dostup državnim uslugama za Srbe u Rusiji i Ruse u Srbiji. Ministar Akimov izrazio je zadovoljstvo stepenom političke i ekonomske saradnje dve zemlje koja će biti dodatno učvršćena posetom ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji početkom sledeće godine.

Popović i Akimov sastali su se na marginama Internacionalnog foruma Otvorene inovacije 2018 u Moskvi. Sedmi po redu, Forum Otvorene inovacije 2018, održava se u Tehnološkom parku Skolkovo u Moskvi i okuplja 20 hiljada učesnika iz 90 zemalja. Reč je o jednom od najprestižnijih svetskih foruma i sajmova inovacija na kojem učestvuju najviši predstavnici ruske vlade, zvaničnici stranih vlada i država, rukovodioci najuspešnijih ruskih i inostranih tehnoloških kompanija, investitori, tehnološki preduzetnici i futuristi. U Skolkovu će za dva dana, na osam hiljada kvadratnih metara, biti predstavljeno 150 inovativnih projekata iz 11 oblasti kao što su medicina, ekologija, državna uprava, pametni i bezbedni gradovi, kultura, obrazovanje, nauka i druge.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Akimov: Srbija i Rusija zajedno u razvoju digitalne ekonomije

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Okt.2018

Srbija i Rusija će nastaviti da intenzivno razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. To vidimo kao jedan od osnovnih pravaca razvoja srpske i ruske ekonomije u budućnosti, poručeno je na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.