Srbi živeli u dolini Volge

Izvor: Glas javnosti, 10.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi živeli u dolini Volge

Jeromonah Predrag Dragojlović, istoričar i nastojatelj manastira Vranjina na Skadarskom jezeru, koji je crkvenu istoriju završio na Duhovnoj akademiji u Moskvi, održao je u manastiru Podmaine u Budvi predavanje “Srbi i Rusi kroz istoriju”, u okviru ciklusa “Gospod moj i bog moj”.

On je rekao da su se Srbi i Rusi kroz istoriju sretali i preplitali skoro dve hiljade godina.

- Kad govorimo o Srbima i Rusima, govorimo o istom narodu. To potvrđuju istorijski podaci. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Ruski istoričar Strabon iz prvog veka pre Hrista pisao je o Srbima u Rusiji. On navodi srpskog vladara pod imenom Oblak, koji je imao vojsku koja je mogla da pobedi protivnika od 20.000 konjanika. Živeo je i vladao na ušću Volge u Kaspijsko more. Rusi i Srbi su zajedno živeli u prvom veku posle Hrista u okolini Kavkaza i tu su bile srpske naseobine - pokazalo je Dragojlovićevo istraživanje zasnovano na sačuvanim izvornim dokumentima.

Jedni do drugih Rusi i Srbi su živeli i u Zakapartiju.

UBIO SAMURAJA

Aleksandar Sajčić iz Vasojevića u Crnoj Gori ubio je japanskog samuraja i odlikovao ga je ruski car Romanov, koji ga je smatrao najhrabrijim Crnogorcem tog perioda - priča jeromonah Predrag.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.