„Sojuz MS-13“ s novom posadom pristao na Međunarodnu kosmičku stanicu

Izvor: Vostok.rs, 21.Jul.2019, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Sojuz MS-13“ s novom posadom pristao na Međunarodnu kosmičku stanicu

Kosmički brod "Sojuz MS-13" sa Rusom Aleksandrom Skvorcovim, italijanom Lukom Parmitanom i Amerikancem Endrjuom Morganom pristao je na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS), saopšteno je za RIA Novosti sa kosmodroma "Bajkonur". Lansiranje Raketa "Sojuz-FG" sa kosmičkim brodom poletela je sa "Bajkonura" u subotu u 19.28 po moskovskom vremenu. Devet minuta nakon lansiranja, brod se odvojio od treće faze rakete i krenuo prema Međunarodnoj komsičkoj stanici. Let je izvršen tačno 50 godina nakon što je lunarni modul letelice "Apolo" sa posadom dodirnuo Mesečevu površinu prvi put u istoriji čovečanstva. Brod je pristao sa MKS četiri minuta pre roka, odnosno u 1.47 časova. Nakon dva sata, kosmonauti Skvorcov, Parmitano i Morgan otvorili su poklopce i prešli ​​na MKS.
Lюki meždu korablem #SoюzMS13 i stancieй otkrыtы! S эtogo momenta Alekseй Ovčinin i Aleksandr Skvorcov, Nik Heйg, Kristina Kuk, Luka Parmitano i Эndrю Morgan pristupili k sovmestnoй rabote V rossiйskoй programme počti 50 эksperimentov — https://t.co/MBznKpIuhY pic.twitter.com/bsq51zXjJB
— ROSKOSMOS (@roscosmos) July 21, 2019 Na MKS-u, nakon izjednačavanja pritiska i otvaranja otvora, novu posadu su dočekali ruski kosmonaut Aleksej Ovčinin i Amerikanci Nik Hejg i Kristina Kuk. Nova posada će morati da sprovede niz eksperimenata, među kojima i testiranje kontrole nad robotskim avatarom "Fjodorom". Osim toga, planiran je i izlazak u otvoreni kosmos. Komandant broda Aleksandar Skvorcov treći put je otišao na MKS. Luka Parmitano je drugi put na MKS-u, a već je radio na stanici 2013. godine. Za Endrjua Morgana, ovo je prvi kosmički let. Skvorcov i Parmitano će provesti 201 dan na MKS-u (do 6. februara 2020. godine), a Morgan - 256 dana (do 1. aprila 2020. godine).

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.