Slučaj Domodedovo nije rešen

Izvor: RTS, 03.Feb.2011, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj "Domodedovo" nije rešen

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila da poseduje informaciju o mogućim organizatorima napada na aerodromu "Domodedovo". Dmitrij Medvedev kritikovao tu službu zbog preuranjenog saopštavanja da je zločin rešen.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je zvaničnike Federalne službe bezbednosti i Istražnog komiteta Rusije, što su pre vremena objavili da je slučaj terorističkog napada na moskovskom aerodromu "Domodedovo" rešen.

Medvedev >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao da je nedopustivo da se saopštava da je zločin otkriven, kada istražne procedure nisu dovršene, nije pripremljena optužnica, nije doneta, niti je stupila na snagu bilo kakva sudska odluka.

Predsednik je, međutim, konstatovao da je u istrazi ostvaren napredak, ali da saradnici FSB-a i Istražnog komiteta nemaju prava da izjavljuju da je slučaj rešen, već treba da nastave da rade.

Direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov je predsedniku rekao da postoji informacija o mogućim organizatorima napada i da se za njima traga, dok je uhapšeno nekoliko osoba, koje poseduju informaciju o napadu.

Kada je u pitanju bombaš-samoubica, poznato je da je poreklom iz jedne od republika Severnog Kavkaza i da je imao 20 godina. U telu teroriste utvrđena je velika količina opijata.

Posle terorističkog napada izvršenog na aerodromu "Domodedovo" 24. januara, u sali međunarodnih dolazaka, Medvedev je smenio mnoge zvaničnike moskovske policije, a ruska javnost kao osnovni problem bezbednosti u zemlji navodi činjenicu da se kontrole pojačavaju neposredno posle napada, a zatim se ponovo smanjuju.

Novinari televizije Rusija 24, dva sata posle napada, pokušali su da unesu na aerodrom torbu sa sumnjivim predmetom, sličnim bombi i u tome su uspeli, a da niko nije ni obratio pažnju na njih. Ipak, posle nekoliko dana, kontrola je pojačana, a broj policajaca povećan na aerodromima, železničkim stanicama i u metrou, koji se smatraju najrizičnijim zonama.

U bolnicama se još uvek nalazi više od 100 osoba, a broj žrtava se popeo na 36, pošto je još jedna osoba preminula u bolnici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.