Izvor: MozzartSport.com, 14.Avg.2020, 13:36

Skener najbolje lige Hrvatske: Dinamo neprikosnoven, Lokomotiva desetkovana, Osijek bez prvog strelca, Hajduk i Rijeka nisu mnogo menjali

Mečom u Varaždinu u petak startuje HNL. Modri bez Nikole Mora koji ide u imenjaka iz Moskve. Vicešampion ostao bez uzdanica. Mirko Marić u Monci za 4.500.000 evra. Čolak i dalje na Rujevici, ali moguće da uskoro napusti redove osvajača kupa. Šibenik je novi član elite

Može li neko da skine Dinamo sa trona? Šta može ove sezone oslabljeni prošlogodišnji hit prvenstva, Lokomotiva? Da li Osijek, Hajduk i Rijeka mogu da priprete timu sa Maksimira? Utakmicom u Varaždinu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << između istoimenog tima i Gorice večeras (20.00) počinje elitni šampionat Hrvatske. U ligi su devet istih timova kao prošle sezone. Istra iz Pule se spasila ispadanja posle dvomeča plej-auta, dok je iz elite ispao Inter iz Zaprešić. Iz drugoligaške konkurencije ušao je Šibenik.

Modri bez Mora, stigao Jakić iz Lokomotive

I ove sezone se ne postavlja pitanje ko je prvi favorit za krunu u komšiluku. Dinamo od 2006. godine samo jednom, u sezoni 2016/2017, nije uzeo titulu (Rijeka postala šampion). Turbulentna sezona je iza Modrih. Iako su uzeli krunu, nisu imali dostojnog rivala, bilo je mnogo trzavica na Maksimiru. Posle velikih uspeha u Evropi, polovinom aprila je smenjen trener Nenad Bjelica. Pre toga je tokom pauze u šampionatu usled virusa korona otpušten i kompletan stručni štab trofejnog stručnjaka. Naslednik Bjelice bio je Igor Jovićević koji se zadržao samo dva meseca u Dinamo. Kestenje iz vatre u finišu sezone vadio je Zoran Mamić. Slovenac Matijaž Kek odbio je klupu Zagrepčana, pa će u narednoj sezoni sportski direktor Zoran Mamić da obavlja i funkciju trenera. Pominjali su se i Robert Prosinečki i Vahid Halilhodžić.

Cilj Modrih je plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Ako to obično biva na Maksimiru, buran prelaznik rok. Ovog leta zlatna koka je vezista Nikola Moro koji bi za 8.500.000 evra trebalo da pojača imenjaka iz Moskve. U konkurenciji za potpis talentovanog igrača bio je i kijevski Dinamo, ali će Moro put Moskve u redove prošlogodišnje šestoplasirane ekipe u Premijer ligi Rusije. Njegov transfer biće deseti najveći u istoriji zagrebačkog kluba, posle Pjacinog (23.000.000), Modrićevog (21.000.000), Olmovog (19.000.000), Benkovićevog (14.500.000), Rogovog (13.500.000), Eduardovog (13.500.000), Ćorlukinog (13.000.000), Kovačićevog (11.000.000) i Šimićevog (11.000.000).

Najveće pojačanje zasad je dolazak Kristijana Jakića iz "bratske" Lokomotive. Stigao je i mladi Stefan Milić iz podgoričke Budućnosti. Prelazni rok je u toku. Dinamo i dalje juri pojačanja. Neki su im već izmakli. Hrvatski šampion je hteo Alana Franka iz argentinskog Independijentea. Činilo se da će doći u Dinamu, pominjale su se sume od četiri miliona evra, a onda se sve okrenulo i transfer je stopiran.

Na Maksimiru je bio viđen vezista iz Južne Koreje, koji igra za Vankuver Hvang In Beom. Ponuda Dinama od milion evra je prihvaćena, ali je on na kraju otišao u Rubin iz Kazanja za tri puta više.

Jagma za fudbalerima Lokomotive

Zagrebačka Lokomotiva je prošle sezone posle pobede u poslednjim trenucima susreta u Osijeku izborila istorijski plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Odličan sezone tima iz Kranjčevićeve ulice uticala je da prosto bude jagma za izabranicima mladog stručnjaka Gorana Tomića. Albanac Mirto Uzuni je otišao za 1.800.000 evra u mađarskog šampiona Ferencvaroš, Kristijan Jakić je pojačao komšijski Dinamo za 1.200.000, a pravi bum je odlazak golmana Iva Grbića u madridski Atletiko. Zagrepčanima čisto ide 4.000.000 evra, a uz bonuse cifra može da ode i preko 6.000.000 evra. On je tako postao najskuplji golman u istoriji hrvatskog fudbala. Trebalo bi da bude zamena u narednoj sezoni za Slovenca Jana Oblaka.

Jorganžije će dozvoltii Grbiću da brani za Lokomotivu u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Rapida iz Beča, javlja Indeks. Ovaj portal sazanje da će put Zageba treći golmana Madriđana Aleks dos Santosu koji prema Transfermarktu vredi 200.000 evra. U Atletiku zarađuje platu od 450.000 evra po sezoni koju Lokomotiva ne može da priušti pa će ga plaćati velikan iz Španije. Sa Lokomotivom će potpisati ugovor na dve godine, a prema tom ugovoru 70 odsto prava na igrača pripasće Lokomotivi, a 30 odsto Atletiku.

Čolak, zasad, ostaje u Rijeci

Rijeka je prošle sezone odbranila Kup Hrvatke posle trijumfa nad Lokomotivom u finalu u Šibeniku, a malo joj je falilo da završi druga iza Dinama i plasira se u kvalifikacije za Ligu šampiona. Zagrebački Lokosi su zbog gola u finišu meča u Osijeku ipak postali vicešampioni Hrvatske. Na Rujevici zasad mirno.

Najbolji strelac tima i hrvatskog šampionata, Antonio Čolak i dalje je u timu.

"Za Čolaka postoji interes i to nekoliko klubova iz Lige petice. Sada je vreme pregovora pa ćemo videti… Nadamo se da će biti sve u redu i da će te ponude zadovoljiti klupske ambicije što se te prodaje tiče, ali i Čolakovih ambicija i da će svi biti zadovoljni“, rekao je prvi čovek Rijeke Damir Mišković za Radio Rijeku, prenosi rijekadanas.com.

Franko Andrijašević je na pozajmici iz Genta, a još se ne zna da li ostaje ili se vraća u Belgiju.

Mirno na Poljudu

Splićani su imali slabu sezonu. Cilj, a to je bio plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, nije ispunjen, pa ostaje utešna borba za grupnu fazu Lige Evrope ovog leta. Na kormilu tima je ostao Igor Tudor iako je bilo najava da će da podigne sidro.

Hajduk je posle Darka Todorovića, koji je došao na pozajmicu iz Salcburga, doveo još jednog desnog beka iz susedne BiH. Reč je o Asimu Muratoviću koji stiže iz Slobode, a s Bilima je prema navodima tuzlanskog kluba potpisao ugovor na dve godine plus jednu, javlja Germanijak. Reč je o 19-godišnjem fudbaleru, koji će biri priključen drugom timu.

Poljud je napustio Josip Juranović koji je za 400.000 evra otišao u redove poljskog šampiona, Legije. Ivan Delić će u sledećoj sezoni nositi dres Varaždina gde ide na pozajmicu. Splićani misle na budućnost. Semorica novih igrača je potpisalo ugovor sa Hajdukpom - Ivan Ćalušić, Madžid Šošić, Branimir Barišić, Matija Burin, Asim Muratović, Azer Omeragić i Leonid Ignatov, ali će zasad igrati za B tim u drugoj ligi.

Osijek prodao najboljeg igrača Berluskoniju za 4.500.000 evra

Najbolji igrač Osijeka prošle sezone, strelac 19 golova (jedan manje od Caktaša iz Hajduka i Čolaka iz Rijeke) Mirko Marić pojačao je italijansku Moncu za čak 4.500.000 evra. Radi se o ambicioznog timu iz Lombardije čiji su vlasnici nekadašnji trofejni tandem Milana, Silvio Berluskoni i Adrijano Galijani. Nesrećno je četa Ivice Kuleševića prošle sezone ispustila već viđenu drugu poziciju, što bi bio najveći uspeh u istoriji kluba iz Slavonije.

Ovog leta Osiječani su od Olimpijakos otkupili desnog beka Igora Silvu. Hrvatski klub je iskoristio otkupnu klauzulu i na ime obeštećenja isplatio Olimpijakosu milion evra.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Ovih pet timova trebalo bi da se bori za vrh i izalazak u Evropu, dok ostalim ne gine borba za opstanak. Novi član elite, Šibenik, doveo je Josipa Kvesića, nekadašnjeg igrača Hajduka. Dres Goricu će i ove sezone da nosi nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, Spartaka i Čukaričkog Ognjen Mudrinski. On je u redovima hrvatskog kluba stigao krajem juna iz poljske Jagielonije.

HRVATSKA 1 - 1. KOLO

Petak

20.00: (2,70) Varaždin (3,05) Gorica (2,60)

Subota

17.55: (1,20) Rijeka (6,00) Šibenik (12,0)

20.05: (1,50) Osijek (3,90) Slaven Belupo (6,25)

Nedelja

17.55: (1,15) Hajduk (7,00) Istra 1961 (15,0)

20.05: (1,30) Dinamo (5,00) Lokomotiva Zagreb (9,00)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE

Tagovi:

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.