Izvor: Blic, 17.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja u obostranom interesu

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev kategorično je juče odbacio mogućnost da bi predlog Moskve o strateškoj saradnji u oblasti energetike mogao naneti bilo kakvu štetu Srbiji, a najmanje da može biti reči o „ponižavanju".

On je, u intervjuu agenciji Tanjug, podsetio da se ruska ponuda sastoji iz tri projekta - izgradnje magistralnog gasovoda „Južni potok", kupovine 51 posto akcija Naftne industrije Srbije i izgradnje podzemnog gasnog skladišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Banatskom Dvoru.

„To su tri centralna projekta, ali dodatno može da se razradi čitav niz drugih projekata, kao što je izgradnja jedne elektrane na gas, drugih skladišta gasa... Ako vi tu vidite barem senku nečega što bi moglo da ponizi Srbiju, ja bih bio veoma iznenađen." Ambasador je ocenio da taj projekat ima veliki strateški značaj za Srbiju, i to ne samo ekonomski, u smislu da Srbija na taj način prelazi u kategoriju tranzitnih zemalja, nego i politički.

Ambasador Rusije nije želeo da iznosi detalje najnovije ponude ruskog „Gasproma", istakavši da se radi o poslovnoj tajni. Rekao je samo da su „razgovori u toku i da svaka strana ima predloga, ideja..."

„Projekat je jako komplikovan i interesantan i ne bi se moglo očekivati da se o svemu dogovorimo za pola sata. U tom slučaju bih bio zabrinut", dodao je Aleksejev izrazivši nadu da će sporazum biti postignut što pre. On je ostavio mogućnost da dogovor bude postignut do 18. januara, ali je naglasio da će i u suprotnom razgovori svakako biti nastavljeni.

Danas sastanak

Sastanak radne grupe za saradnju Srbije i Rusije u oblasti energetike biće održan danas, najavio je ministar za nacionalni investicioni plan Dragan Đilas. Na pitanje novinara kada će doći ruska delegacija, Đilas je kazao da nema te informacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.