Šamari Moskvi po našem licu

Izvor: Blic, 23.Feb.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šamari Moskvi po našem licu

Jasno je da ruska pretnja silom nije ozbiljna i da je Kosovo ovde samo poligon za odmeravanje snaga Rusije i SAD i demonstriranje sile. Došlo je do promene odnosa snaga. Rusija koja je dugo bila u opadanju konsolidovala se i pokazuje Americi zube - kaže za „Blic nedelje" Aleksandar Radić, vojni analitičar. On objašnjava da Moskva želi da iskoristi ovu priliku da postavi nove odnose s Amerikom, kako bi vukla konkretne poteze vezane za pojedine bivše ruske oblasti, a ne za Kosovo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


Na prekjučerašnju izjavu stalnog predstavnika Rusije pri NATO Dmitrija Rogozina da je moguće da „Rusija primeni silu ako NATO na Kosovu počne da se bavi politikom", juče je reagovao i pomoćnik američkog državnog sekretara Nikolas Berns, tražeći da Rusija demantuje tako „neodgovorne izjave". Iako je Rogozin delimično ublažio svoju izjavu, rekavši da Rusija ima dovoljno političkog autoriteta da svoju poziciju štiti i mirnim, nevojnim sredstvima, ton njegovog obraćanja Bernsu, koga poziva da ne „širi notorne laži i da se bolje informiše", bio je više nego oštar. Od ovakvog prepucavanja SAD i Rusije zbog Kosova, kako tvrde sagovornici „Blica nedelje", najveću štetu pretrpeće upravo Srbija.

- Srbija od ovakvih izjava i zatezanja odnosa dve sile nema nikakvu korist. Naprotiv, mi se nalazimo između čekića i nakovnja - tvrdi Radić.

I Bojan Dimitrijević, istoričar i vojni analitičar, smatra da ruska pretnja silom nije realna, i podseća da smo takve glasove slušali i 1999. godine.

- Izjava Rogozina u spoljnopolitičkom svetlu govori da je Srbija i dalje u orbiti Rusije, a u našem političkom životu ona ohrabruje one snage koje su za ratnu opciju - kaže Dimitrijević. On smatra da rusko-američko odmeravanje snaga na pitanju Kosova ne može ozbiljnije da zaoštri odnose dve sile, jer je Kosovo samo jedna od tema oko kojih se one spore.

- Odnosi iz vremena hladnog rata ne mogu se vratiti, jer je SAD danas globalna sila i imate nekoliko slabijih sila poput Rusije, Kine i Indije. Zato u našoj situaciji, uzavrelih političkih strasti, treba realno da sagledavamo ovakve izjave i da shvatimo njihov stvarni značaj - kaže Dimitrijević.

Za Zorana Dragišića, vojnog analitičara, izjava Rogozina predstavlja političku poruku Rusije, a ne stvarnu pretnju oružjem.

- Činjenica da su SAD i neke zemlje EU priznale nezavisnost Kosova uprkos otvorenom ruskom protivljenju predstavlja šamar Rusiji. Ona je sada izazvana i zateže odnose sa SAD, koji će se ipak negde „ispeglati" na stvarima za Rusiju daleko važnijim od Kosova - tvrdi Dragišić. Kao jedinu dobru stranu ove ruske poruke, on vidi mogućnost da se neke trenutno neodlučne zemlje, ipak, odluče da ne priznaju Kosovo.

- S druge strane, šteta je daleko veća. Može nam se desiti da SAD, opet na primeru Srbije, reši da pokaže koliko drže do Rusije. To znači da Amerika može dodatno da destabilizuje Srbiju, jer mi imamo još rovitih regiona. A ne treba zaboraviti da će se Rusi, po običaju, u jednom trenutku povući i nas ostaviti da sami rešavamo svoje probleme. Dakle, SAD lupa šamare Rusiji po srpskom licu - kaže Dragišić. On smatra da je krajnje vreme da se Srbija izmakne sa te vetrometine i podseća da je za jednu naciju najgore da se nađe između dve sile koje se tuku preko nje. Srbija mora, kaže Dragišić, da prestane da se poziva isključivo na Rusiju kao saveznika, jer postoji veliki broj drugih zemalja, poput Kine, Indije, ali i članica EU, koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

- Neka se oštrim izjavama i međusobnim pretnjama bave SAD i Rusija, mi moramo da brinemo o sebi i da ostanemo hladne glave - kaže Dragišić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.