Šamar SAD usred Moskve, Rusija definitivno zabrinuta

Izvor: B92, 14.Sep.2018, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šamar SAD usred Moskve, Rusija definitivno zabrinuta

Moskva -- SAD bi mogle da uvedu sankcije rusko-nemačkom gasovodu "Severni tok 2", rekao je američki ministar energetike Rik Peri, koji se nalazi u poseti Moskvi.

"Da - za vaše prvo pitanje i da - za drugo", rekao je Peri na pitanje novinara da li su moguće sankcije za "Severni tok 2" i da li se planiraju nove sankcije ruskom energetskom sektoru.

Istočnoevropske zemlje i SAD se protive gasovodu tvrdeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije. SAD takođe žele da prodaju više svog tečnog gasa Evropi.

Peri je rekao da SAD ne žele da uvedu sankcije i naveo da one nisu spremne. "Ministar (ruski ministar energetike Aleksandar) Novak i ja smo se saglasili da je tačka u kojoj dolazi do sankcija ona na koju ne želimo da stignemo", rekao je američki ministar.

On nije naveo koji nivo napretka "Severnog toka 2" bi izazvao sankcije niti u kom bi obliku one bile.

Novak je rekao da je Rusija zabrinuta zbog mogućnosti sankcija.

"Uzimajući u obzir odgovor gospodina Perija, rekao bih da smo definitivno zabrinuti zbog datih izjava i opšteg stava u pogledu budućih snakcija veoma kompetitivnom projektu koji je u interesu evropskih potrošača", rekao je ruski ministar.

Peri je pozvao Rusiju da prestane sa "korišćenjem svojih resursa za uticaj i remećenje", na šta je Novak odgovorio da energenti ne mogu biti "oruđe vršenja pritiska" i da "potrošači treba da imaju slobodu u izboru dobavljača".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZABRINUTOST U KREMLJU SAD ponizile Rusiju usred Moskve

Izvor: Blic, 14.Sep.2018

SAD razmišljaju o uvođenju sankcija gasovodu "Severni tok 2", rekao je posle jučerašnjeg sastanka sa ruskim kolegom u Moskvi američki ministar energetike Rik Peri.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.