SI ĐINPING DOLAZI U RUSIJU? Moskva započela pripreme za doček kineskog predsednika - Potpisaće se niz sporazuma

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2023, 11:15

SI ĐINPING DOLAZI U RUSIJU? Moskva započela pripreme za doček kineskog predsednika - "Potpisaće se niz sporazuma"

Da li Rusija i Kina pripremaju teren da ozvaniče svoje savezništvo?

Rusija očekuje posetu predsednika Kine Si Đinpinga ove godine i nema sumnje da će za taj događaj biti pripremljen solidan paket bilateralnih sporazuma, izjavio je ambasador Rusije u Kini Igor Morgulov.

- Samo mogu da kažem da predstojeća godina obećava da bude veoma plodna kada je reč o međusobnim posetama - rekao je Morgulov.

On je podsetio da se već duži niz godina sprovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << praksa da lideri Rusije i Kine realizuju međusobne godišnje posete, a ni prošla godina nije bila izuzetak – predsednik Rusije Vladimir Putin boravio je u zvaničnoj poseti Kini i prisustvovao je ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara.

Prema tome, po rečima Morgulova, ove godine se može očekivati da predsednik Kine poseti Rusiju. Poziv mu je upućen 30. decembra tokom video-konferencije sa Putinom.

- Zaista se nadamo da će se ta poseta realizovati. Radujemo se dolasku predsednika Kine u Rusiju. Ta poseta bi trebalo da bude najvažniji događaj u našim bilateralnim odnosima. Ne sumnjam da će za nju biti pripremljen solidan paket različitih bilateralnih sporazuma i dogovora koji će dati snažan podsticaj razvoju čitavog spektra rusko-kineskih odnosa - rekao je Morgulov.

Kina vodi nezavisnu spoljnu politiku

Apeli Zapada upućeni Kini da utiče na Rusiju u vezi situacije sa Ukrajinom uvredljivi su za Peking, izjavio je ruski ambasador.

- Kina je stalna članica Saveta bezbednosti UN i vodi suverenu i nezavisnu spoljnu politiku zasnovanu na sopstvenim nacionalnim interesima, a ne na preporukama ili savetima bilo koga iz inostranstva - rekao je diplomata.

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je u decembru video-konferenciju sa kineskim liderom Si Đinpingtom. Putin je istakao da odnosi dve zemlje pokazuju zrelost i stabilnost u svetlu rastućih geopolitičkih tenzija, a takođe je pozvao kineskog predsednika da 2023. godine poseti Moskvu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.