SAD žele nuklearno oružje blizu Moskve

Izvor: B92, 13.Jul.2015, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD žele nuklearno oružje blizu Moskve"

Testiranje B61-12 nuklearki SAD potvrđuje planove Vašingtona da u Evropi poseduje nuklearno oružje u koje može da dosegne do Rusije, ističe Anatolij Antonov.

Osim toga, zamenik ruskog ministra odbrane je istakao je testiranje nukelarne bombe Sjedinjenih Država neodgovorno i otvoreno provokativno, ističe „Raša tudej“.

„Ispada da pod maskom strašne i izmišljenje pretnje iz Rusije, SAD ne samo da povećavaju svoj vojni potencijal i aktivnosti država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << članica NATO , već i unapređuju svoj nuklearni potencijal“, naveo je Antonov.

Prema njegovim rečima, rusko Ministarstvo odbrane ne može da isključi mogućnost da su Amerikanci testirali nuklearne bombe kako bi ispitali mogućnost da ih njihovi bombarderi upotrebe u Evropi.

„Atomska bomba koje je testirana ima dvostruku svrhu. U isto vreme može biti element strateških ofanzivnih naoružanja kada se nalaze u teškim bombarderima, ali element nestrateškog nuklearnog naoružanja kada se nalaze u taktičkim letelicama“, istakao je zamenik ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Vazduhoplovstvo SAD i Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost testirale su 1. jula u Nevadi unapređenu B61-12 nuklearnu bombu.

Naravno, testirana je bezbedna verzija te bombe i kojoj nije bilo nuklearne glave, a vojska SAD do kraja godine planira da izvede još dva takva testiranja.

„Specijalni dodatak izvršenog testa je činjenica da je F-15E korišćen kao nosač nuklearne bombe. To daje osnov verovanju da je test izvršen kako bi se ispitale mogućnosti da tu atomsku bombu koriste NATO lovci i bombarderi stacioniorani u Evropi“, zaključuje Antonov.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.