SAD veruju da bi Rusija ove godine mogla da rasporedi nuklearno oružje u svemiru - Blumberg

Izvor: Vostok.rs, 21.Feb.2024, 14:51

SAD veruju da bi Rusija ove godine mogla da rasporedi nuklearno oružje u svemiru - Blumberg

SAD su navodno upozorile svoje saveznike da Rusija planira da rasporedi nuklearno oružje ili lažnu bojevu glavu u svemir negde ove godine, tvrdi Blumberg u utorak, pozivajući se na anonimne izvore.
Američki mediji izvestili su prošle nedelje da su američki obaveštajci dobili informacije da je Rusija možda već rasporedila neotkriveno antisatelitsko oružje, verovatno uključujući nuklearno oružje, u Zemljinu orbitu, ili da to planira. Moskva je odlučno demantovala optužbe, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov sugerisao da su to samo trik da se ubede američki zakonodavci da odobre dalju vojnu pomoć Ukrajini. U Blumbergovom članku od utorka, izvori su tvrdili da Rusija zaista razvija svemirsko oružje namenjeno uništavanju satelita. Oni su tvrdili da Moskva trenutno nema planove da detonira orbitalno oružje, ali su tvrdili da postoji rizik od nuklearne nesreće koja bi mogla da poremeti trećinu svih satelita u orbiti i izazove haos u globalnim komunikacionim sistemima. Govoreći u utorak, ruski predsednik Vladimir Putin je insistirao da je pozicija Moskve „jasna i transparentna: uvek smo bili kategorički protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u svemiru“. Rusija ne samo da je pozvala one poput SAD da poštuju sporazume protiv naoružanja svemira, već je i više puta insistirala na njihovom jačanju, dodao je on. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je takođe naglasio da Moskva „nije rasporedila i ne namerava da raspoređuje nuklearno oružje u svemiru“. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost za komunikacije Džon Kirbi odbacio je tvrdnje da je američko upozorenje „trik“ za prikupljanje novca za Ukrajinu, opisujući ih kao „sranje“ i izjavljujući da je zabrinutost Vašingtona iskrena. Prema Sporazumu o svemiru iz 1967., koji su prvobitno potpisale SAD, Sovjetski Savez i Velika Britanija, postavljanje bilo koje vrste nuklearnog oružja u orbiti je strogo zabranjeno. Sporazum je takođe potpisalo više od 100 drugih zemalja. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.