SAD pozvala Moskvu da produži program Nan-Lugar

Izvor: Blic, 04.Dec.2012, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pozvala Moskvu da produži program Nan-Lugar

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama pozvao je Rusiju da se pridruži SAD u nastavku programa Nan-Lugar za uništenje nuklearnog i hemijskog oružja, koji traje 20 godina, ali koji Moskva odbija da produži.

“Rusija je poručila da naš sporazum više ne važi zbog razvoja odnosa između naše dve zemlje”, kazao je Obama, prenose svetske agencije.

“Na to odgovaramo: uskladimo ga sa sadašnjošću. Radimo s Rusijom kao s ravnopravnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partnerom. Treba da nastavimo da radimo, to je važno za bezbednost naše dve zemlje. Ja sam optimista, to se može postići, kazao je Obama u Vašingtonu, na svečanosti u čast dvojice senatora koji su pokrenuli program, republikanca Ričarda Lugara i demokrate Sema Nana.

“Ne smemo se spustimo gard”, kazao je Obama i istakao da borba protiv nuklearne pretnje podrazumeva i teroriste koji pokušavaju da dođu do oružja za masovno uništenje i da je borba protiv nuklearnog terorizma jedan od njegovih prioriteta.

Ruske vlasti saopštile su u oktobru da su obavestile Vašington da istupaju iz programa Nan-Lugar koji ističe u maju iduće godine.

Program za smanjenje pretnje (CIR), poznatiji kao Nan-Lugar, iniciran je 1991, a ratifikovan 1992. u američkom Kongresu. U okviru programa je deaktivirano više od 7.600 nuklearnih bojevih glava.

Cilj programa bilo je uništavanje oružja za masovno uništavanje nakon raspada ŠSR, ali je nadzor programa podrazumevao da američke službe dobiju pristup ruskim tajnim informacijama.

Povezane vesti: Obama potpisao ratifikacione dokumente START-a Obama pozvao Senat da ratifikuje novi START
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington,   Barak Obama

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama pozvao Moskvu da produži program Nan-Lugar

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Dec.2012

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama pozvao je Rusiju da se pridruži SAD u nastavku programa Nan-Lugar za uništenje nuklearnog i hemijskog oružja, koji traje 20 godina, ali koji Moskva odbija da produži.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.