SAD podržavaju prijem Rusije u STO

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD podržavaju prijem Rusije u STO

Amerika u potpunosti podržava članstvo Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju, rekao Džozef Bajden u Moskvi.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev u razgovoru sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom izrazio je nadu da će Rusija ove godine, uz podršku SAD, biti primljena u Svetsku trgovinsku organizaciju.

"Naši ekonomski odnosi značajno zaostaju za političkim. To ometa, između ostalog i to što Rusija nije članica STO. Nadam se da će ove godine taj proces >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biti završen uz konkretnu podršku SAD", rekao je Medvedev u razgovoru sa Bajdenom, u podmoskovskoj rezideniciji Gorki.

Bajden koji je u trodnevnoj poseti Moskvi, rekao je da SAD u potpunosti podržavaju članstvo Rusije u STO i da sa drugim zemljama sarađuju kako da bi podržale napore za prijem Rusije u tu organizaciju.

Aktivno radimo u Ženevi kako bi se ostvario progres u tom procesu, rekao je Bajden, podržavši i ukidanje američkih amandmana Džekson-Venik, koji ometaju održavanje normalnih bilateralnih trgovinskih odnosa.

Shvatamo kakve pogodnosti američke kompanije mogu da ostvare od slobodne i transparentne trgovine sa Rusijom, rekao je potpredsednik SAD.

Naime, amandmani Džekson-Venik, nazvani po njihovim predlagačima senatoru Henriju M. Džeksonu i Čarslu Veniku iz predstavničkog doma, usvojeni su 1974. godine kako bi se izvršio pritisak na tadašnji Sovjetski savez da omogući emigraciju Jevreja i drugih manjinskih grupa.

Tim amandmanima Amerika je ograničila trgovinske odnose sa nekoliko zemalja koje nisu dopuštale slobodnu emigraciju svojih građana.

Bajden se ranije danas sastao i sa potpredsednikom ruske vlade Igorom Šuvalovim. 

Ruska Silikonska dolina 

Agencija Itar Tas javila je da je Fond Skolkovo, projekat inovativnog grada u Podmoskovlju po uzoru na kalifornijsku Silikonsku dolinu, počeo pregovore o saradnji sa kompanijama "Gugl", "Kodak", "Džonson end Džonson", "Dipon", "Dou kemikals" i "Džon Dir".

Direktor za međunarodni razvoj u Fondu Aleksej Sitnikov pred početak okruglog stola rusko-američkog biznisa je napomenuo da su američke kompanije "Sisko", "Majkrosoft", "Boing" i "Intel" ključne za odnose između dve zemlje.

Bajden je u trodnevnu radnu posetu Moskvi doputovao sinoć, a Kremlj ga doživljava kao jednog od važnih članova tima predsednika Baraka Obame i iskusnog američkog političara, koji je u decembru prošle godine sarađivao sa američkim poslanicima u procesu ratifikacije novog rusko-američkog Sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

Bajden bi u četvrtak trebalo da se sastane sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.