SAD optužile Rusiju za kršenje sporazuma o nuklearnom snagama, Moskva demantuje

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jan.2019, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD optužile Rusiju za kršenje sporazuma o nuklearnom snagama, Moskva demantuje

Rusija je nastavila "flagrantno kršenje" sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), saopštile su danas američke vlasti koji su ranije zapretile da će se povući iz tog sporazuma iz vremena Hladnog rata.

Diplomate iz Rusije i SAD danas su u Ženevi razgovarali o tom sporazumu. SAD su u decembru uputile ultimatum Rusiji, dajući toj zemlji rok od 60 dana da poštuje sporazum, jer će se u protivnom povući.

"Sastanak je bio razočaravajući jer je jasno da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Rusija nastavlja flagrantno kršenje tog sporazuma", izjavila je Andrea Tompson, američka zvaničnica Stejt departmenta zadužena za kontrolu naoružanja i pitanja međunarodne bezbednosti.

Tompsonova, koja je predvodila američku delegaciju u Ženevi, rekla je da Rusija nije objasnila kako će se vratiti "integralnom i proverljivom poštovanju obaveza" prema sporazumu.

Pomoćnik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, koji je predvodio delegacije Rusije, izjavio je posle sastanka da će SAD "u potpunosti" biti odgovorne za raskid sporazuma.

"Jasno vidimo da SAD žele da idu do kraja u nameri da unište sporazum", rekao je Rjabkov.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je u oktobru da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su pre 30 godina, u sovjetsko vreme, potpisali Vašington i Moskva. Tramp je optužio Rusiju da je prekršila taj sporazum, što je Moskva demantovala.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara. Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa 1987. godine potpisali su Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Rusija i SAD ukrstile koplja: Nuklearne snage, ultimatum

Izvor: B92, 16.Jan.2019, 01:43

Rusija je nastavila "flagrantno kršenje" sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), saopštile su američke vlasti...SAD su ranije zapretile da će se povući iz tog sporazuma iz vremena Hladnog rata...Diplomate iz Rusije i SAD su u Ženevi razgovarali o tom sporazumu. SAD su u decembru uputile...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.