SAD: Rusija ne dozvoljava kontakt ambasade sa uhapšenim američkim novinarom

Izvor: VOA, 10.Apr.2023, 23:23

SAD: Rusija ne dozvoljava kontakt ambasade sa uhapšenim američkim novinarom

Rusija nije dozvolila američkim konzularnim zvaničnicima da dođu do reportera Vol strit žurnala Evana Gerškoviča od kada je uhapšen prošlog meseca, a to je kršenje međunarodnog prava, izjavio je portpartol Stejt departmenta Vedan Patel. On je rekao da je Moskva tokom vikenda zvanično obavestila Vašington o hapšenju, ali da SAD i dalje traže da konzularno osoblje stupi u kontakt sa Gerškovičem koji je pritvoren od 29. marta pod optužbama sa špijunažu. Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila Rojtersu na zahtev za komentar. Bajdenova administracija zvanično je u ponedeljak objavila da je Moskva "nepravedno uhapsila" novinara pod optužbama za špijunažu. Ovakvim određenjem hapšenja, sam slučaj Gerškoviča biće podignut na viši nivo u hijerarhiji američke vlade, što znači da će određena kancelarija u Stejt departmentu biti zadužena da vodi slučaj njegovog oslobađanja. Objavljujući ovu odluku, u saopštenju Stejt departmenta navodi se: "Novinarstvo nije kriminalno delo. Osuđujemo kontinuiranu represiju koju Kremlj sprovodi nad nezavisnim glasovima u Rusiji i svakodnevni rat protiv istine". Američki Stejt department naveo je i da će američka vlada pružiti podršku Gerškovičevoj porodici. Ponovo su pozvali Rusiju da oslobodi njega, kao i drugog uhapšenog američkog državljanina Pola Velana.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Bajden razgovarao sa porodicom novinara pritvorenog u Rusiji

Izvor: VOA, 11.Apr.2023, 20:45

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je u utorak sa roditeljima novinara dnevnika Vol strit žurnal Evana Gerškoviča koji je prije gotovo dvije nedelje pritvoren u Rusiji po optužbi za špijunažu. Bajden je sa porodicom američkog novinara razgovarao telefonom na putu do Belfasta, gde je...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.