S-300, S-400, TENKOVI, ARTILJERIJA... Ekspert objasnio šta će dobiti Srbija ako se Vučić zvanično obrati za pomoć Moskvi

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2022, 13:27

"S-300, S-400, TENKOVI, ARTILJERIJA..." Ekspert objasnio šta će dobiti Srbija ako se Vučić zvanično obrati za pomoć Moskvi

Član Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka, Konstantin Sivkov, kaže za rusku Pravdu, da će Rusija snabdeti Beograd svim što traži.

- Šta Rusija može da pruži? Moćnu diplomatsku podršku. Ali, osim toga, moguća je i ekonomska pomoć. Vojna podrška biće obezbeđena demonstriranjem sile u relevantnim oblastima letećim avionima, avijacijom - siguran je ekspert.

Sivkov kaže da nije isključeno održavanje strateških vežbi Oružanih snaga Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Ruske Federacije.

- Posebna stavka je moguća nabavka S-400, S-300 pod kontrolom ruskih specijalista, koji mogu biti tamo kao instruktori sa srpskim vojnim osobljem. Srbija će dobiti dosta vojne opreme, posebno tenkove i artiljeriju. Stručnjaci će odlučiti kako - dodao je on.

Sivkov napominje da to može biti veoma širok spektar pomoći, što će se pokazati kao neka vrsta simetričnog odgovora za Zapad, slično kao što je Zapad pokrenuo rat protiv Rusije uz pomoć Ukrajine.

- Srbija je zapravo deo EU i treba shvatiti da će nakon toga EU biti na ivici kolapsa - konstatuje Sivkov.

Ekspert smatra da su udari raketama (Kalibar, Iskander, KS-101, Cirkon, Bodež) iz daljine mogući, ali malo verovatni.

- To bi moglo da dovede do eskalacije od strane NATO-a. Tada bi NATO već mogao da počne da udara naše trupe na teritoriji Ukrajine. Ovo je veoma neprijatan trenutak. Zato mislim da do ovoga neće doći - smatra Sivkov.

Ipak, takav razvoj događaja je moguć ako se Vučić zvanično obrati Ruskoj Federaciji za pomoć i dobije saglasnost, objasnio je ekspert.

BONUS VIDEO: Sirene na severu Kosova
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.