Izvor: B92, 23.Jun.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski turisti izneli 26,5 mlrd. USD

Moskva -- Iz Rusije je u inostranstvo lane putovalo 12 miliona Rusa, koji su iz zemlje izneli 26,5 milijardi dolara.

To znači da je svaki od njih u proseku potrošio više od 2.200 dolara.

S druge strane, Rusiju je prošle godine posetilo dva miliona stranih turista, koji su potrošili 8,9 milijardi dolara (4.400 dolara u proseku).

Podaci o inostranom turizmu za 2011. godinu mogli bi značajno da se razlikuju od prošlogodišnjih, na šta će prvenstveno uticati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nestabilnost u zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike, koje tradicionalno privlače ruske turiste, na primer Egipat i Tunis.

Anketa pokazuje da se više od 51 odsto Rusa odmaralo u domaćim letovalištima, 31 odsto u zemljama van okruženja, 21,7 odsto u ZND, a 7,1 procenat je odmor provelo kod kuće.

Druge popularne destinacije među Rusima su Turska, Grčka, Španija i Italija. Većina Rusa, međutim, i dalje prednost daje odmoru u svojoj zemlji.

.

Rusija privlači sve manje stranih turista

Rusija poslednjih godina privlači sve manje turista iz zemalja iz kojih su tradicionalno najviše dolazili, pokazali su podaci Ruske unije turističke industrije (RST).

Uprkos ukupnom rastu turističke posete u Rusiji u prvom ovogodišnjem tromesečju od pet odsto u odnosu na isti period lane, broj turista iz vodećih zemalja je u opadanju.

Tako je turista iz Finske bilo za 24 odsto manje, iz Nemačke za 19, Holandije za 17 procenata. Španskih i francuskih turista je za 16 odsto manje, austrijskih za 14, a norveških za 13 odsto, preneo je Interfaks.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.