Ruski tunel na svetoj zemlji

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2012, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski tunel na svetoj zemlji

08.02.2012. -

Moskovski graditelji metroa osvajaju izraelske teritorije. O izgradnji podzemene železnice na Svetoj zemlji za sada se ne govori. Ruski stručnjaci su angažovani u projektu važnije za Izrael – učestvuju u izgradnji planinskog tunela za železničku prugu koja spaja Tel-Aviv i Jerusalim. Ovih dana već je održana ceremonija pokretanja gigantske mašine za bušenje tunela za vreme koje je, kako je to uobičajeno prilikom porinuća brodova, o spravu bila razbijena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << boca vina.

Mosmetrostroj je izašao na tržište Izraela 2010. godine. Kada je zajedno sa lokalnom kompanijom Minrav dobio tender u vrdnosti od oko 170 miliona dolara za izgradnju tunela na liniji Tel-Aviv-Jerusalim. Dve godine bile su potrebne za potpisivanje svih neophodnih papira i montažu gigantskog mehanizma za bušenje tunela, kako bi sada započelo probijanje tunela kroz Judejske planine.

Na cremoniji povodom početka radova izraelski stručnjaci nisu štedeli pohvale na račun ruskih kolega. Drago mi je što je započela saradnja između Rusije i Izraela i veoma se nadam da je to tek početak, izjavio je ministar saobraćaja Izraela Izrael Kac. Nivo saradnje sa Mosmetrostrojem je prosto fantastičan. Ovde radi kolektiv profesionalaca, govori predstavnik kompnaije Minrav Asaf Bahar. U tim karakteristikama nema ništa čudno. Svugde gde rade saradnici Metrostroja, oni sve rade odlično, dodao je ruski ekspert za saobraćaj Aleksej Bezborodov.

Ko još može da gradi metro osim stručnjaka nekoliko zemalja sveta? Rusi su primećeni i u Indiji, i u zemljama ZND. Tačnije, ako se uzme čitava Istočna Evropa, čak i Azija, Rusi mogu da pomognu svima – od izgradnje do predaje tehnologija. O izgradnji metroa uvek su samo pozitivna mišljenja. Jer metro je socijalni projekat, koji smanjuje određene saobraćajne probleme u raznim gradovima.

Ceremonija pokretanja je završena, a sada predstoji najsloženije – probijanje same trase kroz planinske slojeve. Posao je složen, ali mi ćemo sa njim izaći na kraj, govori direktor projekta kompanije Mosmetrostroj Aleksandar Kofnam.

Treba probiti novi tunel, tačnije dva tunela po tri i po kilometara za železnicu koja vodi iz Tel-Aviva u Jerusalim. Brza železnička pruga je delmično izgrađena. Prvi tunel je naš – tri i po kilometra, zatim ide tunel od jednog kilometra koji je već napravljen, zatim tunel od 11 kilometara koji će se takođe probiti, ali ga neće raditi naša kompanija.

Tačni datum završetka radova još nije određen. Zna se samo da u proseku graditelji metroa prolaze dnevno 15-20 metara, a to znači da pri povoljnim uslovima dva tunela biti izgrađena najranije za dve godine. Ali već danas obični izraelski građani sa nestrpljenjem čekaju puštanje železničke pruge koja će bitno uštedeti njihovo vreme i novac. Ako danas automobil troši na ovu distancu minimum sat vremena, pod uslovom na nema gužve na izlasku iz grada, železničari obećavaju da će prebacivati putnike od stanice do stanice svega za 28 minuta.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zajedno grade tunele

Izvor: Capital.ba, 09.Feb.2012, 12:43

TEL AVIV, Moskovski graditelji metroa osvajaju izraelske teritorije -  ruski stručnjaci su angažovani u izgradnji planinskog tunela za željezničku prugu koja spaja Tel Aviv i Jerusalim. 'Mosmetrostroj'  izašao je na ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.