Ruski sud osudio Srbina zbog špijunaže za Pentagon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2009, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski sud osudio Srbina zbog špijunaže za Pentagon

MOSKVA - Moskovski oblasni sud osudio je danas državljanina Srbije Aleksandra Đorđevića na osam godina zatvora zbog špijunaže za SAD.

Kako prenosi Interfaks, Đorđević je pokušao da proda informaciju o ruskom vojnom kompleksu "Arena".

Agencija navodi pozivajući se na preš službu ruske Federalne službe bezbednosti da je sud proglasio Đorđevića krivim za "izdaju države".

Istraga je utvrdila da je od proleća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do zime 1998. godine Đorđević sakupljao informacije o ruskim vojnim kompleksima "Arena", "Blokada", "Hrizantema-S", "Iskander" i raketi "R-500", koje predstavljaju državnu tajnu.

Navodi se da je to činio po zadatku državljanina SAD Farida Rafije, koji je rukovodio stranim trgovačkim firmama koje su radile u interesu obaveštajne službe Ministarstva odbrane SAD.

Podatke o "Areni" osuđeni je predao Rafiju za šta je dobio novčanu nadoknadu preko poznanika.

"Tokom preliminarne istrage, Đorđević je delimično priznao krivicu, priznajući da je sakupljao, čuvao i predao informacije o kompeksu 'Arena' i da je sakupljao ostale podatke namenjenih predaji državljaninu SAD", naveli su u FSB-u.

Saopšteno je i da se Đorđević skrivao do novembra 2007. godine kada je uhapšen na moskovskom aerodromu Šeremetjevo-2, na osnovu federalne poternice zbog špijunaže.

"Zahvaljući složenoj akciji ruske vojne kontraobeveštajne službe, Đorđević je namamljen u Rusiju gde je uhapšen i izveden pred sud", rečeno je RIA Novosti u sudu.

Đorđević je tada doleteo avionom iz Beograda, dodaje ruska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija: Srbin špijunirao za SAD?

Izvor: B92, 16.Okt.2009

Moskva -- Moskovski oblasni sud osudio je državljanina Srbije Aleksandra Đorđevića na osam godina zatvora zbog špijunaže za SAD... Kako prenosi Interfaks, Đorđević je pokušao da proda informaciju o ruskom vojnom kompleksu "Arena". Agencija navodi pozivajući se na pres službu ruske Federalne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.