Ruski kosmonauti sa Međunarodne svemirske stanice počeli svemirsku šetnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 08:16

Ruski kosmonauti sa Međunarodne svemirske stanice počeli svemirsku šetnju

Ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin započeli su danas prvu šetnju svemirom u ovoj godini, kako bi otišli su u svemir sa Međunarodne svemirske stanice, kako bi premestili uređanje za regulisanje toplote sa jednog modula na drugi, javljaju ruski mediji.

Prema saopštenju Roskosmosa, u 04:41 po moskovskom vremenu kosmonauti su otvorili izlazni otvor modula "Pretraga" na ruskom segmentu MKS i počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se penju na spoljnu površinu stanice.

Planirano je da svemirska šetnja traje 6 sati i 37 minuta.

Zadatak kosmonauta je da prenesu dodatni radijacioni izmenjivač toplote (RTOd) pomoću ERA manipulatora sa modula "Zora" na modul "Nauka".

Prokopjev i Petelin će morati da otkače električni kabl između RTOd-a i modula "Zora" i demontiraju utikače sa priključnog uređaja na radijatoru.

Nakon toga kosmonauti će posmatrati prebacivanje RTO manipulatorom ERA sa modula "Zora" na modul "Nauka".

Oni će ugraditi i adapter za manipulator ERA na vazdušnu komoru na modulu Rašvet i ukloniti utikače sa priključnog uređaja na modulu "Nauka".

Zatim će Prokopjev i Petelin obaviti mehaničko i hidraulično spajanje RTOd-a na modul "Nauka" i povezati ga električnim kablom sa radijatorom.

Manipulatorom ERA će upravljati kosmonaut Andrej Feđajev sa MŠ.

Šetnja svemirom je prethodno dva puta odlagana zbog tehničkih problema.

Za Prokopjeva će ovaj izlazak biti četvrti u karijeri, a za Petelina drugi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.