Ruski kosmonaut postavio novi svemirski rekord

Izvor: Vostok.rs, 04.Feb.2024, 21:23

Ruski kosmonaut postavio novi svemirski rekord

Ruski kosmonaut Oleg Kononenko postavio je novi rekord za najviše vremena provedenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.
Prethodni rekord pripao je drugom Rusu, Genadiju Padalki, koji je tokom svojih pet misija boravio u orbiti 878 dana, 11 sati, 29 minuta i 48 sekundi. Padalkino dostignuće je u subotu u 11:30:08 po moskovskom vremenu nadmašio Kononenko, objavio je Roskosmos na društvenim mrežama. To je peta misija na MSS za Kononenka, koji je prvi put otputovao u svemir 2008. Sadašnja posada stanice trebalo bi da se vrati na Zemlju 23. septembra, što znači da će 59-godišnjak postati prvi čovek koji će preći cifru od 1.000 dana u svemiru. Odgovarajući na pitanje RT-a iz orbite, Kononenko je izjavio da bi MSS mogao da smatra svojim domom nakon što je tamo bio 878 dana. „Dom je mesto gde su vaša porodica i vaši prijatelji. Mnogi moji prijatelji su kosmonauti i astronauti“, objasnio je on. U odvojenom intervjuu novinskoj agenciji Tass, kosmonaut je insistirao da „letim u svemir da radi posao koji volim, a ne da postavljam rekorde“. Izjavio je da više nije ponosan na svoje lične uspehe, već na činjenicu da rekord za najviše vremena provedenog u svemiru ostaje u rukama Rusa. Na pitanje kako je na njega uticao tako dug boravak u orbiti, Kononenko je odgovorio: „Odlazak u svemir, naravno, ne poboljšava zdravlje, ali uvek vodim aktivan način života i redovno vežbam i na Zemlji i u svemiru. ” „A sa psihološke tačke gledišta, tokom rada u orbiti ne osećam nikakvu deprivaciju ili izolaciju“, naglasio je on i dodao da „prijateljska atmosfera, međusobna podrška i razumevanje svih članova posade ostaju nepromenjeni na stanici“ u svakom trenutku.   Kononenka su pitali i da li planira da ode u šestu misiju u svemir. On je odgovorio da će „vreme pokazati… Ja ću se samo truditi da svoj posao radim profesionalno i sa zadovoljstvom“. Prema podacima NASA-e, američki astronaut koji je proveo najviše vremena na MSS je Pegi Vitson, koja je radila u svemiru 655 dana. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.