Ruski i indijski naučnici razvijaju bespilotnu letelicu za proučavanje Marsa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2023, 14:41

Ruski i indijski naučnici razvijaju bespilotnu letelicu za proučavanje Marsa

Tim naučnika sa Moskovskog vazduhoplovnog instituta (MAI) sa stručnjacima iz Indije razvija robotsku vazdušnu platformu sa fiksnim krilima (Marsoplan) za proučavanje atmosfere i površine Marsa, izjavila je danas mlađi istraživač MAI zadužen za projekte opšteg i aerodinamičkog projektovanja bespilotnih letelica (UAV) Jelena Karpovič.

Ona je za TAS S rekla bi demonstrator tehnologije trebalo da bude testiran do kraja 2024. godine. Robotsku letelicu za Mars konstruiše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međunarodni tim stručnjaka za računarsku dinamiku fluida sa Indijskog instituta za tehnologiju Karagpur, rekla je Karpovič.

Radovi na letelici počeli su u aprilu 2022. godine, nakon što je Ruski naučni fond odobrio zahtev za finansiranje. Najveće poteškoće projekta sastoje se u specifičnostima klime i atmosfere Marsa i UAV mora biti spreman da se nosi sa razređenom atmosferom Crvene planete i olujama čestica prašine, istakla je Karpovič.

Objasnila je da specifičnosti atmosfere Marsa komplikuju projektovanje efektivnih površina za podizanje i ograničavaju izbor pogonske jedinice. Takođe, olujna prašina zahteva temeljno projektovanje zaštite sistema i opreme i profila leta sa malim opterećenjem krila. Karpovič je rekla da se istraživački tim aktivno konsultuje sa mnogim preduzećima i naučnim institucijama domaće raketne industrije i da se projekat razvija zajedno sa Institutom za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka.

Trenutno, zajedno sa specijalistima Instituta za svemirska istraživanja, nastavljamo da razgovaramo o istraživačkim zadacima za bespilotne letelice i njihove relevantne uređaje i profil leta", dodala je ona. Prema rečima Karpovič, naučna misija može uključivati studije iz oblasti klimatologije, mineralogije i termofizike, kao i proučavanje Marsovog magnetnog polja.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.