Ruske snage se ukopavaju u Gruziji

Izvor: Blic, 24.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruske snage se ukopavaju u Gruziji

Dva dana nakon što su saopštile da su se povukle iz Gruzije, ruske snage i dalje su raspoređene u velikim delovima te zemlje, prkoseći međunarodnim pritiscima i kršeći sporazum o prekidu vatre, koji je Moskva potpisala.

Ruski vojnici kontrolišu nekoliko ključnih područja izvan prvobitne zone sukoba, uključujući crnomorsku luku Poti i grad Senaki, na zapadu zemlje. Osim toga, uspostavili su nove tampon-zone oko secesionističkih republika Južne Osetije i Abhazije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Kod grada Gori, odakle su se ruske trupe povukle, juče je eksplodirao voz koji je prevozio gorivo, a Tbilisi tvrdi da je pruga bila minirana. Eksplozija je odjeknula u blizini napuštene gruzijske vojne baze, na glavnoj železničkoj pruzi koja povezuje istočni i zapadni deo Gruzije, što je glavni trgovački put za izvoz nafte iz Azerbejdžana na evropska tržišta. Gruzijske snage bezbednosti su ipak uspele da na vreme otkače 19 vagona kompozicije i na taj način spreče dalje eksplozije. Gruzijska luka Poti može dnevno da pretovari 100.000 barela nafte i derivata koji vozom stižu iz Azerbejdžana.

Anatolij Nogovicin, zamenik načelnika Generalštaba Rusije, nepokolebljivo je izjavio da će Rusija nastaviti da patrolira Potijem, iako se on nalazi izvan takozvane bezbednosne zone. Rusija insistira na tome da prema ranijem sporazumu može da stacionira 2.600 mirovnjaka izvan granica Južne Osetije i Abhazije.

Pres služba Kremlja demantovala je da su se Dmitrij Medvedev i Nikola Sarkozi, ruski i francuski predsednici, tokom telefonskog razgovora dogovarali o zameni ruskih mirovnjaka snagama OEBS u zoni bezbednosti izvan administrativnih granica Južne Osetije i navela da je Rusija „spremna na saradnju sa OEBS u toj zoni".

SAD, Francuska i Britanija osuđuju Rusiju zbog nepotpunog povlačenja i tvrde da imaju ubedljive dokaze o tome da Moskva planira dugoročnu okupaciju Gruzije. Ruski vojnici kopaju rovove sedam kilometara od luke Poti, u blizini reke Rioni i glavnog autoputa za Tbilisi.

Kušner: Bez sankcija protiv Moskve

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner saopštio je danas da Evropska unija ne predviđa sankcije protiv Moskve zbog trupa u Gruziji, jer je povlačenjem njihovog najvećeg dela "izbegnuto najgore".

"Izbegli smo najgore tako što smo postigli prekid vatre i povlačenje ogromnog dela ruskih trupa" iz Gruzije, rekao je šef francuske diplomatije radiju "Frans enter", odgovarajući na pitanja iz Bejruta, gde se nalazi u zvaničnoj poseti. Francuska, koja predsedava Evropskom unijom, sazvala je samit u Savetu Evrope narednog ponedeljka povodom situacije u Gruziji. "Potrebno je rešiti stvari političkim sredstvima, što zahteva vreme, jer je potres bio veliki", rekao je Kušner.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.