Ruska sonda završila u Pacifiku

Izvor: B92, 15.Jan.2012, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska sonda završila u Pacifiku

Moskva -- Ostaci ruske neispravne satelitske međuplanetarne sonde "Fobos-Grunt" srušili su se u Pacifički okean, 1.250 kilometara zapadno od ostrva Velington u Čileu.

"Prema podacima misije za kontrolu svemirskih snaga, delovi sonde 'Fobos-Grunt' pali su u Pacifik u 17.45 sati po srednjeevropskom vremenu", rekao je portparol ruskih svemirskih snaga Aleksej Zolotukin.

Ruska svemirska agencija "Roskosmos" za sada nije izdala saopštenje o ovom događaju, iako je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << danas dala niz predviđanja na koje bi mesto delovi sonde mogli da padnu.

Pad delova sonde u okean veliko je olakšanje za ruske vlasti, posle najava da bi mogli da se sruše na teritoriji Južne Amerike, najverovatnije Argentine.

Ranije danas, svemirska agencija Roskosmos je otkazala sva predviđanja o mestu pada neispravne satelitske međuplanetarne sonde, teške 13,5 tona.

Grupa zadužena za praćenje sonde je prvobitno prognozirala pad sonde u Indijski, a potom u Atlantski okena.

Sonda, vredna 165 miliona dolara, lansirana je početkom novembra i trebalo je da posluži za istraživanja u orbiti Marsa, ali je misija propala zbog kvara čiji su uzroci ostali nerazjašnjeni.

Ruski svemirski stručnjaci navode da će se svega 20 do 30 delova, teških ne više od 200 kilograma, sručiti na Zemlju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.