Ruska prestonica u dimu

Izvor: Glas javnosti, Beta, 07.Avg.2010, 07:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska prestonica u dimu

MOSKVA - Situacija sa požarima u Rusiji, u kojima je do sada poginulo najmanje 50 osoba, popravlja se, javila je agencija Itar-Tass, izveštavajući istovremeno da je veliki problem za glavni grad Moskvu zadimljenost, koja je osim zagađenosti izazvala probleme na aerodromima ''Domodedovo'' i ''Vnukovo''.

Predstavnica za štampu Ministarstva za vanredne situacije i civilnu odbranu Irina Andrijanova saopštila je da je tokom proteklih 24 sata broj ugašenih (273) premašio broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << novih (248) požara. Prema njenim rečima, površina zahvaćena vatrenom stihijom smanjena je za 6.000 hektara.

I načelnik Centra za upravljanje u kriznim situacijama Vladimir Stepanov saopštio je da je uočen trend poboljšanja situacije, između ostalog u Uralskom i Privolžskom okrugu, kao i u Voronježskoj i Vladimirskoj oblasti.

Požari ne prete atomskom oružju

Požari koji i dalje haraju Rusijom ne predstavljaju opasnost za nuklearne objekte ruske vojske, rekao je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Vadim Kovalj. On je rekao da rešenja koja postoje u konstrukciji nuklearne municije, raketa i drugih elemenata raketnih kompleksa osiguravaju njihovu bezbednost i u slučaju požara, udara munje i kratkog spoja, prenosi Beta.

Istovremeno, Itar-Tass izveštava da je dim od požara tresetišta u Podmoskovlju ponovo protekle noći obavio glavni grad Rusije i da su izazvani problemi na "Vnukovu" i "Domodedovu", sa kojih su letovi preusmeravani na Šeremetjevo radi prizemljenja. Vidljivost kod "Vnukova" pala je do 300 metara, kod "Domodedova" na 350 metara, dok je na "Šeremetjevu" vidljivost 400 metara, navodi agencija.

Na sva tri aerodroma komandiri posade donose samostalno odluke o mogućnosti sletanja ili odlaska ka rezervnim aerodromima.

Zbog dima od požara u Moskvi je koncentracija štetnih materija u vazduhu premašila nekoliko puta uobičajen nivo i ekolozi iz državne službe za zaštitu prirodne sredine ''Mosekomonitoring'' preporučuju građanima da nose medicinske maske. Meteorolozi predviđaju da će takav smog, uz temperaturu od skoro 40 stepeni stajati nad gradom još četiri dana.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.