Rusija uputila protestnu notu Poljskoj zbog provociranja ruskih diplomata 9. maja

Izvor: Vostok.rs, 10.Maj.2023, 19:07

Rusija uputila protestnu notu Poljskoj zbog provociranja ruskih diplomata 9. maja

 
Poljske vlasti su zatvorile oči na provokaciju protiv ruskih diplomata 9. maja, pa će Moskva uložiti čvrst protest Varšavi zbog ove situacije, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova koje je objavljeno u utorak.
Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da masa nije dopustila ruskim diplomatama da prošetaju do Sovjetskog vojnog groblja u Varšavi da polože cveće i da je „na taj način poremetila komemoraciju“. „Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je unapred obavešteno o ceremoniji koju je planirala ambasada. Poljske vlasti, međutim, nisu sprečile provokativne akcije ’demonstranata‘. Poljska strana će dobiti oštro protestvovanje“, saopštilo je ministarstvo. „Smatramo da je ovo još jedna manifestacija neprijateljskog stava poljske strane, a pre svega uvreda sećanju na više od 600.000 sovjetskih vojnika, koji su pali oslobađajući Poljsku od nemačke okupacije, i nepoštovanje obaveze da sprečimo takve incidente“, naglasilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo spoljnih poslova je dodalo da ova politika poljskih vlasti „neće ostati bez odgovarajućeg odgovora” Rusije. „Incident je još jednom pokazao dvoličnost politike Varšave u proceni događaja iz Drugog svetskog rata i u pokušaju da se uloga naše nacije otera u zaborav u spasavanju evropskih zemalja porobljenih nacističkom Nemačkom“, navodi se u saopštenju. Agresivna masa u utorak nije dozvolila ruskom ambasadoru u Poljskoj, Sergeju Andrejevu, i drugim ruskim diplomatama da prođu do Sovjetskog vojnog groblja u Varšavi kako bi položili vence na spomenik. Osnovano 1950. godine, sovjetsko memorijalno groblje, koje se nalazi u poljskoj prestonici, mesto je sahrane oko 22.000 sovjetskih vojnika, koji su poginuli oslobađajući Poljsku od nacista. Na spomen-ploči na dva jezika piše: „Večna slava sovjetskim vojnicima koji su pali oslobađajući Poljsku od nacističkih osvajača 1944-1945.“ Ukupno je više od 600.000 sovjetskih vojnika ubijeno na poljskoj teritoriji tokom Drugog svetskog rata.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija: Reagovaćemo na provokaciju na sovjetskom vojnom groblju u Varšavi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2023

Moskva zadržava pravo da izabere kako i kada će odgovoriti na provokaciju na sovjetskom vojnom groblju u Varšavi, kada je ruskom ambasadoru u Poljskoj onemogućeno da položi venac povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.