Novinar Glasa Amerike među Amerikancima koje je sankcionisala Rusija

Izvor: VOA, 14.Mar.2024, 16:56

Novinar Glasa Amerike među Amerikancima koje je sankcionisala Rusija

Moskva — Rusko ministarstvo inostranih poslova u četvrtak je saopštilo da je zabranilo ulazak više od 200 Amerikanaca u Rusiju zbog, kako tvrdi, "anti-ruske aktivnosti". Sankcije su uvedene dan uoči početka ruskih predsjedničkih izbora na kojima će Vladimir Putin gotovo sigurno osvojiti još jedan šestogodišnji predsjednički mandat. "Ulazak u Rusku Federaciju zatvoren je za 227 Amerikanaca uključenih u razvoj, primjenu i pravdanje rusofobičnog kursa aktuelne američke administracije", navodi se u saopštenju objavljenom na vebsajtu ministarstva. Među sankcionisanima je novinar Glasa Amerike Džef Seldin, koji izvještava o pianjima iz sektora bezbednosti.  Kažnjeni su i novinari Vašington posta Džozef Marks, Džozef Men, Elen Nakašima i Tim Starks, kao i Robert Vort iz Njujork tajmsa. Seldin nije prvi novinar Glasa Amerike pod ruskim sankcijama. Ruska vlada je u maju 2023. godine uvela kaznene mjere protiv bivše v.d. direktorke Glasa Amerike Jolande Lopez. Na spisku sankcionisanih su neki zvaničnici američke vlade, među kojima je i portparol Stejt departmenta Metju Miler. Sankcionisan je i osnivač Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) Dru Saliven. Ruske sankcije uvedene su i mnogim profesorima, od kojih neki predaju na prestižnim američkim univerzitetima Harvardu, Jejlu i Kolumbiji. Za Pitera Klementa, koji predaje o ruskoj bezbjednosnoj politici na Kolumbiji, nije iznenađenje što se našao na spisku ruskih sankcija. "To je u skladu sa ruskom politikom da uvodi, kako ih smatra, recipročne sankcije", rekao je Klement za Glas Amerike. Moskva je do sada zabranila ulazak više od 2.000 Amerikanaca u Rusiju što je, kako navodi, odgovor na brojne američke sankcije uvedene ruskim pojedincima i kompanijama. Zapad je uveo Rusiji do sada nezabilježen paket sankcija zbog njene pune invazije na Ukrajinu. Rusko ministarstvo inostranih poslova takođe je upozorilo protiv bilo kojeg "pokušaja miješanja u unutrašnja pitanje Ruske Federacije" tokom izbora, na kojima Putin nema istinskog rivala.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija zabranila ulazak u zemlju za 227 Amerikanaca zbog "rusofobnog kursa": Na listi i portparol Stejt Departmenta

Izvor: Blic, 14.Mar.2024

Rusija je uvela zabranu ulaska u zemlju za 227 američkih državljana umešanih u razvoj, sprovođenje i opravdavanje rusofobnog kursa u trenutnoj administraciji SAD, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nastavak na Blic...

Rusi glasaju na izborima bez neizvesnosti i opozicije, incidenti na nekim biračim mestima

Izvor: VOA, 15.Mar.2024, 16:34

Moskva — Rusija je u petak počela trodnevno glasanje na predsjedničkim izborima na kojima je gotovo sigurno da će ruski predsjednik Vladimir Putin osvojiti još jedan šestogodišnji mandat, nakon što je ugušio opoziciju. Sam Putin glasao je onlajn u petak. Ruski predsednik optužio je Ukrajinu...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.