Izvor: B92, 19.Sep.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija testirala novu raketu

Moskva, Kalinjgrad -- Ruska mornarica uspešno je testirala novu interkontinentalnu balističku raketu tipa "bulava", javili su ruski mediji.

Raketa "bulava" lansirana je juče sa ruske nuklearne podmornice "Dmitrij Donskoj" u Belom moru i pogodila je metu na Kamčatki, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane. Raketa "bulava" razvijena je u moskovskom Institutu za termalnu tehnologiju koji je razvio i raketu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tipa "topolj-m".

"Bulava" ima domet od 10.000 kilometara i šest nezavisno vođenih bojevih glava.

Jačanje vojne odbrane Kalinjgrada

Predsednik državne Dume, Donjeg doma ruskog parlamenta Boris Grizlov izjavio je da će Rusija ojačati vojnu odbranu u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingrad, kao odgovor na postavljanje američkog raketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

"Deo fondova povećanog ruskog vojnog budžeta biće namenjen regionu Kalinjingrada, zapadne 'pretrstraže' naše zemlje", rekao je Glizlov juče u tom gradu.

"Napetost stvorena usled postavljanja raketnih elemenata (u Poljskoj i Češkoj), usmerena je protiv Rusije, bez obzira šta kažu u NATO-u", rekao je Grizlov.

"Rusija ima da preuzme odgovarajuće korake u takvoj situaciji. Odbrana će biti pojačana, a deo toga je namenjen regionu Kalinjingrada", naveo je predsednik Dume.

Ruski grad Kalinjingrad je posle raspada bišeg Sovjetskog Saveza postao enklava na Baltiku, između Poljske i Litvanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.