Rusija spremna da pređe na nacionalne valute u trgovini sa Afrikom – zamenik premijera

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023, 22:35

Rusija spremna da pređe na nacionalne valute u trgovini sa Afrikom – zamenik premijera

 
Moskva je spremna da pređe na nacionalne valute u trgovini sa afričkim zemljama, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksej Overčuk u intervjuu za TASS na marginama drugog samita Rusija-Afrika.
„Imamo uspešno iskustvo obračuna u nacionalnim valutama u okviru Evroazijske ekonomske unije i spremni smo da to iskustvo podelimo. Spremni smo i za trgovinu sa Afrikom, posebno u ruskim rubljama, pod uslovom da ekonomskim operaterima to odgovara“, napomenuo je zamenik premijera. Prema Overčuku, prelazak na nacionalne valute je „globalni trend“. „Svi razumeju da korišćenje tradicionalnih rezervnih valuta kao sredstva plaćanja nosi očigledne ekonomske i političke rizike i svi žele da smanje ove rizike. Zbog toga vidimo da afričke zemlje prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama“, dodao je on.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.